Faktaboks

Braunschweig
Uttale
brˈaunschweig
Braunschweig

Braunschweig. Borgen Dankwarderode med løvemonumentet i forgrunnen til venstre, til høyre rådhustårnet og gavlen til domkirken. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Braunschweig er en by i Tyskland. Den ligger i delstaten Niedersachsen, ved elven Oker, nord for Harz og like sør for Mittellandkanalen. Byen har 251 800 innbyggere (2021/2022).

Næringsliv

Byen har en allsidig industri, blant annet produksjon av kjøretøyer, maskiner, instrumenter og elektroniske komponenter. Her finnes Tysklands eldste tekniske høyskole, grunnlagt i 1745, samt flere andre høyere læresteder, museer og mer. Av severdigheter kan man finne en vakker Burgplatz med romansk domkirke, St. Blasii fra 1100-tallet, borgen Danwarderode og bindingsverkshus, Altstadtmarkt med sengotisk rådhus, St. Martini og Gewandhaus. Midt i gamlebyen finnes sengotiske St. Michaelis.

Historie

Braunschweig er en gammel hansaby som ble styrt av welfer-slekten, hvis fremste representant var Henrik Løve. Den fikk byrett i 1227, og ble medlem av Hansaforbundet i 1260. Det meste av den middelalderske bykjernen ble ødelagt eller sterkt skadet ved flyangrep i 1944, deriblant domkirken hvor Henrik Løve ble gravlagt. Domkirken er nå restaurert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg