Harz

Fra fjellområdet Harz i Tyskland. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Harz er et fjellområde i Tyskland som er det nordligste av de tyske Mittelgebirge. Lengden nordvest–sørøst er cirka 90 kilometer og bredden er cirka 30 kilometer.

Faktaboks

Uttale
harts

Natur

Berggrunnen består av foldede lag og granitter fra den hercynske fjellkjedefolding i karbontiden. Granittberget Brocken er det høyeste punktet (1142 meter over havet). Ellers er høydene for det meste fra cirka 400 meter i nedre Harz, i sørøst, til cirka 800 meter i øvre Harz. På grunn av høyden er nedbøren større og temperaturen lavere enn i de omkringliggende områdene. Mange store oppdemte innsjøer sikrer vannforsyningen til blant annet Bremen, Göttingen, Halle og Leipzig. Harz er skogkledd (mest gran).

Næringsliv

Harz har noe skogsdrift og en del treforedlingsindustri. Bergverksdriften har vært den vesentlige årsaken til bosetningen. De viktigste forekomstene er sølv, bly, kobber, jern og sink. Gruvene var meget viktige i middelalderen, men er nå ubetydelige. Området er et av Tysklands mest populære fritidsområder, med stor turisttrafikk, både sommer og vinter. Nærmere 60 kvadratkilometer av Harz er nasjonalpark.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg