Faktaboks

Hannover
Uttale
-nˈå:fər
Hannover (rådhus og Marktkirche)

Hannover. Det gamle rådhuset og Marktkirche fra senmiddelalderen, bygd i gotisk stil. Gjenoppbygd etter å ha blitt ødelagt under den annen verdenskrig. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Hannover er en by i Tyskland og hovedstad i Niedersachsen, ved elven Leine og Mittelland-kanalen. Byen har 532 000 innbyggere (2015).

Byen er en av Tysklands viktigste jernbaneknutepunkter og en stor industriby. Den internasjonale lufthavnen Langenhagen ligger nord for byen.

Næringsliv

Hannover har betydelig jern- og metallindustri (blant annet Volkswagenverksteder), maskin- og transportmiddelindustri, elektrisk industri, kjemisk industri, gummi- og asbestproduksjon (Continental AG), næringsmiddelindustri (Stollwerck, Sprengel, Bahlsen) og tekstilindustri og produksjon av kontorutstyr (Pelikan).

Die Deutsche Industriemesse har siden 1947 hvert år vært holdt i Hannover (CeBIT-Messen).

Kultur og samferdsel

Byen har universitet, grunnlagt i 1831, flere høyskoler og akademi for musikk og teater. Som hovedstad i Niedersachsen har byen mange administrative og kulturelle institusjoner, blant annet Landestheater med operascene, delstatsmuseum, arkeologisk museum med mer. Hannover var arrangør av EXPO 2000. Byen har tunnelbane (U-bahn)

Bybeskrivelse

Den gamle bykjernen, Altstadt, har flere severdige bygninger fra middelalderen og hertugtiden, men ble nesten totalt ødelagt under andre verdenskrig, og er gjenoppbygd i moderne storbystil. Det gamle rådhuset (1435–1480) og Marktkirche (fra 1300-tallet) er gjenreist i opprinnelig stand.

Byen har fra gammelt av vært kjent for sine mange parker og hageanlegg, blant annet Grosser Garten, barokkhage med vannkunster, orangeri og hageteater, Berggarten med botanisk hage; Maschsee med vannsport- og bademuligheter og skogen Eilenride med zoologisk hage. I den sørøstre utkant av byen ligger det store messeområdet.

Historikk

Hannover ble grunnlagt omkring 900, fikk byrett i 1241 og ble medlem av Hansaen i 1368. I 1636 ble byen residensstad for hertugen, og den var i perioden 1814–1866 hovedstaden i kongeriket Hannover.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg