Hannover er en by i Tyskland og hovedstad i Niedersachsen, ved elven Leine og Mittelland-kanalen. Byen har 532 000 innbyggere (2015).

Byen en av Tysklands viktigste jernbaneknutepunkter og en stor industriby. Den internasjonale lufthavnen Langenhagen ligger nord for byen.

Hannover har betydelig jern- og metallindustri (blant annet Volkswagenverksteder), maskin- og transportmiddelindustri, elektrisk industri, kjemisk industri, gummi- og asbestproduksjon (Continental AG), næringsmiddelindustri (Stollwerck, Sprengel, Bahlsen) og tekstilindustri og produksjon av kontorutstyr (Pelikan). 

Die Deutsche Industriemesse har siden 1947 hvert år vært holdt i Hannover (CeBIT-Messen).

Byen har universitet, grunnlagt i 1831, flere høyskoler og akademi for musikk og teater. Som hovedstad i Niedersachsen har byen mange administrative og kulturelle institusjoner, blant annet Landestheater med operascene, delstatsmuseum, arkeologisk museum. med mer. Hannover var arrangør av EXPO 2000. Byen har tunnelbane (U-bahn)

Den gamle bykjernen, Altstadt, har flere severdige bygninger fra middelalderen og hertugtiden, men ble nesten totalt ødelagt under andre verdenskrig, og er gjenoppbygd i moderne storbystil. Det gamle rådhuset (1435–1480) og Marktkirche (fra 1300-tallet) er gjenreist i opprinnelig stand.

Byen har fra gammelt av vært kjent for sine mange parker og hageanlegg, blant annet Grosser Garten, barokkhage med vannkunster, orangeri og hageteater, Berggarten med botanisk hage; Maschsee med vannsport- og bademuligheter og skogen Eilenride med zoologisk hage. I den sørøstre utkant av byen ligger det store messeområdet.

Hannover ble grunnlagt omkring 900, fikk byrett i 1241 og ble medlem av Hansaen i 1368. I 1636 ble byen residensstad for hertugen, og den var i perioden 1814–1866 hovedstaden i kongeriket Hannover.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.