Hannover

Hannover. Det gamle rådhuset og Marktkirche fra senmiddelalderen, bygd i gotisk stil. Gjenoppbygd etter å ha blitt ødelagt under den annen verdenskrig. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Hannover er en by i Tyskland og hovedstad i Niedersachsen, ved elven Leine og Mittelland-kanalen. Byen har 532 000 innbyggere (2015).

Faktaboks

Uttale
-nˈå:fər

Byen en av Tysklands viktigste jernbaneknutepunkter og en stor industriby. Den internasjonale lufthavnen Langenhagen ligger nord for byen.

Næringsliv

Hannover har betydelig jern- og metallindustri (blant annet Volkswagenverksteder), maskin- og transportmiddelindustri, elektrisk industri, kjemisk industri, gummi- og asbestproduksjon (Continental AG), næringsmiddelindustri (Stollwerck, Sprengel, Bahlsen) og tekstilindustri og produksjon av kontorutstyr (Pelikan).

Die Deutsche Industriemesse har siden 1947 hvert år vært holdt i Hannover (CeBIT-Messen).

Kultur og samferdsel

Byen har universitet, grunnlagt i 1831, flere høyskoler og akademi for musikk og teater. Som hovedstad i Niedersachsen har byen mange administrative og kulturelle institusjoner, blant annet Landestheater med operascene, delstatsmuseum, arkeologisk museum. med mer. Hannover var arrangør av EXPO 2000. Byen har tunnelbane (U-bahn)

Bybeskrivelse

Den gamle bykjernen, Altstadt, har flere severdige bygninger fra middelalderen og hertugtiden, men ble nesten totalt ødelagt under andre verdenskrig, og er gjenoppbygd i moderne storbystil. Det gamle rådhuset (1435–1480) og Marktkirche (fra 1300-tallet) er gjenreist i opprinnelig stand.

Byen har fra gammelt av vært kjent for sine mange parker og hageanlegg, blant annet Grosser Garten, barokkhage med vannkunster, orangeri og hageteater, Berggarten med botanisk hage; Maschsee med vannsport- og bademuligheter og skogen Eilenride med zoologisk hage. I den sørøstre utkant av byen ligger det store messeområdet.

Historikk

Hannover ble grunnlagt omkring 900, fikk byrett i 1241 og ble medlem av Hansaen i 1368. I 1636 ble byen residensstad for hertugen, og den var i perioden 1814–1866 hovedstaden i kongeriket Hannover.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg