Faktaboks

Lüneburger Heide
Uttale

lyneburger haide

Etymologi
tysk Lüneburg og Heidehede
Lüneburger Heide
Typisk syn i Lüneburger Heide: lyngplanter og gamle sauefjøs. Lyngplanter har vokst her siden steinalderen, sauedriften oppstod i middelalderen. Lüneburger Heide er et kulturlandskap som ville gro igjen uten sauedrift.

Lüneburger Heide er et geestområde i Tyskland, Niedersachsen, mellom Elben og Aller. Lüneburger Heide er et jevnt sletteland som ligger 80–120 meter over havet, bygd opp av glasiale avsetninger, mest sand, leire og mergel. I naturparken Wilseder Berg er den opprinnelige vegetasjonen (lyng, gress, einer) bevart. Ved skogplanting (furu) og oppdyrking har den ellers helt skiftet karakter. Den tidligere så viktige saueavlen er nesten forsvunnet, og biavlen går tilbake. Stedet har også olje- og saltleier, og militære øvelsesområder.

Lüneburger Heide
Lüneburger Heide, med bikuber i bakgrunnen. Gullalderen for honningproduksjonen var de første tiåra av 1900-tallet, da Heidehonig ble eksportert i åtte tonns eikefat. Nærheten til Hamburg forenklet eksporten; via Hamburg havn ble store mengder honning sendt med skip, særlig til Storbritannia.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne nettsider

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg