Nordrhein-Westfalen

Plassering

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Köln er den største byen i Nordrhein-Westfalen. En del av byen på venstre Rhinbredd. Fra venstre sees rådhustårnet, den romanske St. Martin-kirken, fjernsynstårnet og Kölnerdomen. Foran og til høyre for Kölnerdomen ligger Wallraf-Richartz-Museum/Museum Ludwig, innviet i 1986. Helt til høyre sees litt av jernbanestasjonens toghall. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Nordrhein-Westfalen, delstat (Bundesland) i vestlige Tyskland. Nordrhein-Westfalen er 34 112 km2 i utstrekning, og har en befolkningstetthet på 524 innbyggere per km². Innbyggertallet er 17 866 000 (2015), noe som gjør Nordrhein-Westfalen til den mest folkerike delstaten i Tyskland. Hovedstaden er Düsseldorf, mens den største byen er Köln. Andre store byer er Dortmund, Essen og Duisburg. Nordrhein-Westfalen omfatter nedre del av Rhindalen med fjellområdene på begge sider, Ruhr-området, Münsterland samt landet rundt øvre Ems.

Faktaboks

Uttale
nordrhein-westfˈalen

Nordrhein-Westfalen grenser i nord til delstaten Niedersachsen, i vest til Nederland og Belgia, i sør til delstaten Rheinland-Pfalz, og i øst til delstaten Hessen. I tillegg til å være den mest folkerikeste delstaten, er Nordrhein-Westfalen også den mest industrialiserte delstaten i forbundsrepublikken.

Natur

I sør høylandområdet Nord-Eifel, fjellandet Sauerland i sørøst. Platåene er gjennomskåret av elvedaler. Store mengder sandstein og kalkstein. Vulkanske bergarter i Siebengebirge, 'de sju åser', ved Rhinen. I nord og nordvest sand- og leirsletter langs grensen mot Nederland.

Befolkning

Befolkningstettheten er størst i Ruhrområdet, minst i fjellområdene i sør og sørøst. Ca. 70 % av befolkningen er bosatt i Rhein–Ruhr-konurbasjonen, hvor det finnes over 20 byer som nesten har vokst sammen i et kompleks eller en polysentrisk by som strekker seg fra øst til vest, bestående av byer fra Hamm til Geldern, og nord–sør fra elven Ruhr til Lippe. Befolkningsøkningen var 1950–60 på ca. 25 % og skyldes primært immigrasjon. Etter 1960 har immigrasjonen sunket, og befolkningen har økt svært jevnt. Befolkningen har forskjøvet seg fra de typiske kullindustribyene i Rhein–Ruhr-distriktet til andre deler av delstaten. Størst har befolkningsveksten vært i de eldre byene og i forsteder til større byer. Byene, særlig i Rhein–Ruhrområdet, har et kosmopolitisk preg som følge av en større kvote immigranter: øst-tyskere (flyktninger fra det tidligere DDR), polakker, italienere, tyrkere, grekere, jugoslaver og hollendere.

Næringsliv

Nordrhein-Westfalen er den største økonomiske motoren i Tyskland og produserer 21,4 prosent av bruttonasjonalprodukt – BNP (2016). Det utgjør ca. 670 milliarder euro.

Omtrent 2/3 av arealet er jordbruksland og 1/4 er skog, av denne er omtrent halvparten miljøskadd. De viktigste jordbruksdistriktene ligger i sør, hvor det dyrkes hvete og sukkerbeter. Ellers dominerer industrien, fortsatt til dels basert på rike kullforekomster, store oljerørledninger fra Rotterdam og Wilhelmshaven, og et effektivt kommunikasjonsnett (elvene Rhinen og Ruhr, Dortmund–Ems-kanalen og et imponerende jernbane- og veinett).

Ruhrdistriktet er Vest-Europas største kulldistrikt og tungindustriområde. Området ligger sentralt i EUs vekstsone og preges av både vekstelementer og problemer med industriell restrukturering. Kullområdene i Ruhr er et av de beste eksempler på et tungindustriområde basert på kull. Her produseres store deler av EUs kull, koks og stål, og området gir også et betydelig bidrag til oljeraffinering, petrokjemisk og annen tungindustri. Kullindustrien har blitt svekket av større produksjonsomkostninger på grunn av at gruvene må graves dypere, og konkurranse fra billigere olje fra Midtøsten.

Ruhrområdet er imidlertid bedre stilt enn mange andre kullområder da det her finnes store kullreserver. Sør for Ruhr ligger Wuppertal-området med spesialisert jern- og metallindustri og tekstilindustri. Industrien i Köln–Düsseldorfområdet utnytter de store brunkullfeltene i vest, og er meget allsidig, med hovedvekt på maskiner, biler og elektriske artikler, kjemiske produkter og tekstiler. Aachenområdet har kullgruver og metallindustri.

Historie

Delstaten ble dannet etter den annen verdenskrig ved sammenslåing av den nordlige del av Rhinprovinsen, Westfalen (begge tidl. under Preussen), og Lippe-Detmold.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg