Celle

Artikkelstart

Celle er en by i delstaten Niedersachsen nord i Tyskland. Byen ligger lengst sør i slettelandskapet Lüneburger Heide, og har 69 500 innbyggere (2019).

Faktaboks

Uttale
tsˈe-

Beskrivelse

Elven Aller, en sideelv til Weser, renner gjennom Celle like nord for sentrum. Byen er rik på grøntområder. Mest kjent er parken Französischer Garten, som ble anlagt på slutten av 1600-tallet.

Gamlebyen er vakker med det forhenværende hertugslottet som hovedattraksjon. Slottet ble påbegynt i 1292, og huser i dag blant annet museum, kapell og et av Tysklands eldste teatre. Den historiske byarkitekturen kjennetegnes av en rekke svært velholdte bindingsverkshus. Et annet byggverk av stor historisk verdi i Celles gamleby er den protestantiske bykirken St. Marien, en opprinnelig gotisk middelalderkirke som senere ble gitt et barokk preg.

Næringsliv

Et sentralt industriområde for byen er produksjon av bygg- og anleggsmaskiner, særlig i forbindelse med boring. Celle har dessuten et forskningssenter for boringsteknikk samt en offentlig etat for geotermisk energi. Næringsmiddelproduksjon spiller også en stor rolle, ikke minst gjennom fabrikken som blant annet fremstiller Wasa-knekkebrød og andre produkter for italienske Barilla.

Hesteoppdrett

Celle er kjent for sitt tradisjonsrike stutteri fra 1735 som i dag er en offentlig drevet institusjon på delstatsnivå. Den årlige hingstparaden er en regional begivenhet.

Historie

Byen ble grunnlagt i 1292 av hertug Otto av Braunschweig-Lüneburg, med tilnavnet den strenge. Celle vokste raskt og ble residensby allerede i 1371. Denne statusen ble holdt i hevd til 1705. I 1772 søkte den dansk-norske dronningen Caroline Mathilde ly i Celles slott etter å ha blitt forvist fra Danmark. Hennes grav befinner seg i bykirken.

I 1973 ble en rekke omkringliggende steder innlemmet i Celle, slik at byen raskt vokste betraktelig både i areal og folketall.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg