Den første dopingskandalen kom i 1920. Hvor vanlig doping var i perioden 1920 til 1930, viser invitasjonen til det første Frankrike rundt for nasjonslag, hvor det stod: «Arrangøren betaler hotell og måltider – all preparater må rytterne betale selv». Etter andre verdenskrig skjøt det eventyrlig fart i legemiddelindustrien. Stadig nye preparater kom på markedet, og rytterne prøvde dem ut som best de kunne. Hvis en rytter vant noe ved å bruke et preparat, ville de andre umiddelbart ha det. Til slutt gikk det galt. I 1967, ikke langt fra toppen av Mont Ventoux, vinglet Tom Simpson fra side til side. To kilometer fra toppen veltet han og ble liggende. Simpson ble erklært død på sykehuset samme dag. En romkamerat hadde sett ham motta store doser med amfetamin. Ved foten av fjellet hadde Simpson sågar inntatt konjakk.
Frem til 1965 var det ingen regler som forbød doping. Året etter Tom Simpsons død ble systematiske dopingtester innført i rittet.
Rittet har vært preget av flere dopingskandaler de siste tiårene, og den første store avsløringen av systematisk dopingbruk i rittet kom i den såkalte Festina-skandalen i 1998. Her ble det avdekket at flere lag hadde organisert utdeling og bruk av dopingmidler i forkant og underveis i rittet, med ledere, leger og rytteres viten og tilslutning.
Rittledelsen lovet en opprydding i etterkant av 1998-utgaven, men senere kom det fram at vinneren av de neste syv rittene, Lance Armstrong, også hadde bedrevet systematisk doping. Armstrongs seiere ble strøket, uten at andre ryttere ble utpekt som vinnere. Flere av rittets andre vinnere etter 1998 har også blitt utestengt og/eller etterforsket for doping, blant andre Floyd Landis og Alberto Contador.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.