Cadel Evans var den første australieren som vant sammenlagtseieren i det store etapperittet Frankrike rundt.

Petit Brun/Wikimedia Commons. fri

Cadel Evans, tidligere australsk landeveissyklist.

Evans var en temposterk syklist og en god klatrer. Han ble blant annet verdensmester i landeveissykling i 2009 og vant Frankrike rundt i 2011

Evans startet sin sykkelkarriere som terrengsyklist. Han ble australsk juniormester i 1993 og 1994 og ble derfor tatt inn i programmet ved Australian Institute of Sports. Som terrengsyklist var han i verdenstoppen og vant medaljer på junior og seniornivå.

I 2001 ble Evans profesjonell landeveissyklist og hans gjennombrudd kom under Italia rundt i 2002, hvor han kjørte offensivt på fjelletappene og bar den rosa ledertrøya på to etapper. Han utviklet seg etterhvert til en sammenlagtrytter i verdenstoppen og vant flere en dagers-ritt og ukes-ritt,  blant annet vår-klassikeren La Fleche Wallonne i 2010, Critérium International i 2012 og Tour de Romandie i 2006 og 2011.

I løpet av karrieren deltok han ni ganger i det prestisjefylte Frankrike Rundt hvor han tok to etappeseiere totalt og vant hele rittet sammenlagt i 2011. Etter sammenlagtseieren slet Evans med å hevde seg i toppen i de store rittene og australieren la opp som profesjonell syklist i 2015.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.