Faktaboks

Edvald Boasson Hagen

Eddy the Boss

Født
17. mai 1987, Rudsbygd i Lillehammer
Edvald Boasson Hagen i Paris' gater på den siste etappen av Frankrike rundt i 2015.
Her er Boasson Hagen avbildet i det han får mekanikerhjelp fra lagets servicebil. Mekanikeren henger ut fra vinduet i baksetet, og om nødvendig vil han kunne strekke seg helt ned til sykkelens bakgir.
Edvald Boasson Hagen er en av Norges beste landeveissyklister. Han fikk sitt store gjennombrudd i 2009 og har blant annet tatt flere etappeseire i de store etapperittene og tok VM-sølv i 2012. Her er han avbildet da han syklet for Team Sky.
.
Lisens: fri

Edvald Boasson Hagen er en norsk landeveissyklist som sykler for det franske profflaget Decathlon AG2R La Mondiale Team. Boasson Hagen er en av Norges fremste syklister og har hevdet seg internasjonalt med en rekke gode resultater, blant annet VM-sølv i 2012 og tre etappeseire i Frankrike rundt.

Karriere

Junior

Boasson Hagen startet sin karriere i det norske amatørlaget Team Maxbo Bianchi, som han syklet for i perioden 2006–2007. Som junior hevdet han seg i verdenstoppen, og han ble blant annet nummer fem i temporittet og nummer ni i fellesstartrittet under U23-VM i 2006.

Proff og gjennombrudd

Edvald Boasson Hagen startet sin karriere som profesjonell syklist i 2007, da han fikk kontrakt med det tyske profflaget T-Mobile eid av Deutsche Telekom (senere Team Columbia, Team Columbia-High Road og Team Columbia-HTC).

Etter fem sesonger (2010–2014) i britiske Team Sky syklet han for det sørafrikanske laget NTT fra 2015 til 2020, før han i 2021 gikk til franske Total Direct Energie.

I 2008 vant Boasson Hagen én etappe i Pro Tour-etapperittet Eneco Tour i Nederland og Belgia og tre etapper og poengkonkurransen i Tour of Britain (Storbritannia rundt). I 2009 fikk han sitt store internasjonale gjennombrudd med en etappeseier i Italia rundt, hvor han også deltok på det seirende lagtempolaget på første etappe og hadde to andreplasser på de øvrige etappene. Tidligere samme år hadde han vunnet det prestisjefylte endagsrittet Gent–Wevelgem i Belgia. Senere samme år vant han Eneco Tour sammenlagt med to etappeseirer og Tour of Britain sammenlagt med fire etappeseirer på rad. Han vant også poengkonkurransen i begge ritt. Videre vant han to etapper og ble nummer tre sammenlagt i Polen rundt.

I august 2009 var Boasson Hagen rangert som verdens tredje beste syklist av Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), og mange profflag ønsket ham på laget før 2010-sesongen. Det var til slutt det fremadstormende britiske laget Team Sky som sikret seg det unge supertalentet.

Team Sky

Boasson Hagen levde opp til forventningene i første sesong med etappeseire i rittene Tirreno–Adriatico, Critérium du Dauphiné og Tour of Oman. I det siste vant han også poengkonkurransen og ble nummer to sammenlagt. Han debuterte samme år i Frankrike rundt og ble nummer seks i poengkonkurransen med to tredjeplasser på spurtetapper som beste resultater. Han vant dessuten poengkonkurransen i Eneco Tour på ny. Han deltok i fellesstartrittet i VM i Australia, hvor han etter hvert brøt. I august tok han andreplass i det tyske éndagsrittet Vattenfall Cyclassics. Ved sesongslutt 2010 var han rangert som verdens 16. beste.

I 2011 vant Boasson Hagen to etapper i Frankrike rundt: 6. etappe (rittets lengste etappe) og 17. etappe (en fjelletappe), og han ble andremann på 16. etappe (bak Thor Hushovd) og på siste etappe i Paris. I poengkonkurransen ble han, som året før, nummer seks. Senere samme år vant han Eneco Tour sammenlagt for andre gang (seier på siste etappe); han vant også poeng- og ungdomskonkurransen i dette etapperittet. I 2011 vant Boasson Hagen også poengkonkurransen i Bayern Rundt (med én etappeseier) og gjentok prestasjonen fra 2010 ved å vinne poengkonkurransen og bli nummer to sammenlagt i Tour of Oman. I august vant han det tyske éndagsrittet Vattenfall Cyclassics i Hamburg.

I 2012 ble Edvald Boasson Hagen Norgesmester på landevei for første gang i sin karriere. Samme år tok han VM-sølv og syklet Frankrike rundt for tredje gang, da som hjelperytter for sammenlagtvinner Bradley Wiggins. Senere vant han rittet GP Quest- France.

I de neste sesongene ble det færre seire på øverste nivå for Boasson Hagen. Han måtte stå av Frankrike rundt før den niende etappen, og året etter ble han ikke tatt ut til rittet. Dette hadde særlig sammenheng med at Team Sky var blitt det dominerende laget i Frankrike rundt, med Chris Froome som ny kaptein og frontfigur. Av den grunn ble det satset mindre på de store endagsklassikerne og ukesritt med flatere profil som Boasson Hagen hittil hadde utmerket seg i. Det ble også minimalt med muligheter til å kjøre for egne sjanser i treukersritt som Frankrike rundt. Etter fem sesonger i Team Sky sa han takk for seg og gikk til det mindre kjente sørafrikanske laget MTN–Qhubeka (senere Dimension Data og NTT) før 2015-sesongen.

VM-kontrovers

Edvald Boasson Hagen tauer på Alexander Kristoff under VM i Doha i 2016. På oppløpet raknet imidlertid samarbeidet, og Norge ble stående igjen uten medalje.
/NTB.

I 2015 vant Boasson Hagen sammenlagtseieren i Tour of Britain for andre gang i karrieren. I 2016 vant Hagen fjerde etappe og tok den grønne poengtrøya i Critérium du Dauphiné. Han tok også sin fjerde etappeseier i Eneco Tour da han vant sisteetappen.

Samme år deltok Boasson Hagen i landeveisrittet i VM, der avslutningen ble kontroversiell. Norge hadde med to ryttere i gruppen som kom først til oppløpet; Boasson Hagen og Alexander Kristoff. Kristoff ble ansett som den raskeste av de to og var kaptein på det norske laget. De to endte imidlertid på henholdsvis sjette og sjuende plass, og i etterkant beskyldte Kristoff Boasson Hagen for å ha kjørt for seg selv i stedet for å hjelpe ham. Anklagene ble avvist av Boasson Hagen.

I 2017 vant han den 19. etappen og tok to andreplasser og tre tredjeplasser i Frankrike rundt. Han tok andreplass sammenlagt i Tour of Britain 2017 etter seier i siste etappe. Han kom også først i mål på andre etappe, men ble deplassert etter kursendring i spurten.

I 2020 tok Edvald Boasson Hagen andreplass på den syvende etappen i Frankrike rundt. Før sesongen 2021 byttet han klubb til franske TotalEnergies, der blant andre tidligere verdensmester Peter Sagan sykler.

Norgesmesterskap

Edvald Boasson Hagen vant NM i temporitt i 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2013, 2015, 2016, 2017 og i 2018. Han vant NM i fellesstart i 2012, 2015 og i 2016. I tillegg har han vunnet Tour of Norway tre ganger (2012, 2013 og i 2017).

Frankrike rundt-veteran

I 2023 ble Boasson Hagen tatt ut til å sykle Frankrike rundt for trettende gang. Ingen andre nordmenn har syklet rittet flere ganger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg