Faktaboks

Dag Otto Lauritzen
Født
12. september 1956, Grimstad
Sykkel-VM i Bergen 2017
Dag Otto Lauritzen slik vi kjenner ham i dag. Han er populær blant både norske og utenlandske sykkelfans. Her er han avbildet under VM i landeveisritt i Bergen 2017, sammen med Sindre J. Olsen. Begge jobber for TV 2.
Dag Otto Lauritzen

Dag Otto Lauritzen, bronsevinner under OL i Los Angeles 1984, var den første nordmannen som vant en etappe i Frankrike rundt.

Dag Otto Lauritzen er en norsk tidligere syklist, en av Norges fremste landeveissyklister gjennom tidene. To av hans største meritter er den olympiske bronsemedaljen fra Los Angeles i 1984, og den første norske etappeseieren i Frankrike rundt, i 1987.

Etter sykkelkarrieren har Lauritzen blitt en folkekjær TV-profil, først som kommentator og reporter for sykkelsport. Fra 2010-årene har han laget flere underholdningsprogrammer, ofte sammen med Kristian Ødegård, som På hjul med Dag Otto, Huskestue og Kompani Lauritzen. Han er også én av stifterne av MOT.

Fra ulykke til sykkelrytter

Dag Otto Lauritzen er sørlending, oppvokst i Grimstad. Han startet først å sykle aktivt som 23-åring. Han brukte syklingen som en del av rehabiliteringen etter en alvorlig ulykke som fallskjermjeger. Han gjorde raskt suksess, blant annet ved å bli norgesmester (1984) og to ganger nordisk mester (1983 og 1984).

Profesjonell karriere

Den profesjonelle karrieren tok til da Lauritzen ble hentet til det franske profflaget Peugeot-Shell-Michelin i 1984, og varte i ti år. I løpet av disse årene skulle han sykle for flere ulike lag og delta i Frankrike rundt åtte ganger. I 1987 ble Lauritzen den første nordmannen som tok en etappeseier i det prestisjefulle etapperittet; han vant fjelletappen opp til Luz Ardiden i Pyreneene, for øvrig på Frankrikes nasjonaldag 14. juli.

Han vant også en fjelletappe i Spania rundt i 1993, det samme i Rund um den Henninger Turm i 1987, Redlands Bicycle Classic i 1987 og Tour de Trump i 1989. I tillegg var han hjelperytter for Andrew (Andy) Hampsten da han vant Italia rundt i 1988. I tillegg fikk han flere gode plasseringer i de såkalte klassikerne. Her bør spesielt nevnes Flandern rundt, der han kom på tredjeplass i 1989.

Olympisk bronsemedaljør

Under sommer-OL i Los Angeles i 1984 tok Lauritzen bronsemedalje i landeveisrittet. Han spurtslo landsmannen Morten Sæther, som endte på fjerdeplass.

Lauritzen har også en sjuendeplass fra landeveisrittet under VM i Oslo i 1993.

TV-personlighet

Dag Otto Lauritzen la opp som profesjonell syklist i 1994. I ettertid har han både kommentert og referert om sykkelsport for fjernsynskanalen TV 2.

I 2009 gikk Lauritzen til topps da tidligere idrettsutøvere stilte til den første sesongen av NRK-programmet Mesternes mester.

Fra 2010-årene har Lauritzen laget forskjellige underholdningsprogrammer sammen med Kristian Ødegård, der de får ulike kjendiser med på ymse prosjekter. De har dratt verden rundt i På hjul med Dag Otto. I Huskestue har overkommelige quizspørsmål blitt supplert med elektriske støt og andre former for straff. I Kompani Lauritzen blir kjendiser innlosjert i en militærleir ledet av parhestene, for å bli den beste versjonen av seg selv.

Lauritzen er svigerfar til Tiril Sjåstad Christiansen.

Bibliografi

Livsstil

  • Best på sykkel!, 2007, sammen med Thor Hushovd, Roald Ankersen og Bjørn Atle Eide
  • Kom i form med Mesternes Mester, 2009, sammen med Bjørn Atle Eide
  • På tur med Dag Otto, 2011, sammen med Bjørn Atle Eide
  • Viljestyrke, 2013, sammen med Bjørn Atle Eide
  • I form med Dag Otto, 2015, sammen med Bjørn Atle Eide

Skjønnlitteratur

Mot og mysterier (spenningsserie for barn og ungdom), sammen med Frode Eie Larsen:

  • Tåkedis, 2019
  • Fullmåne, 2020
  • Tidevann, 2020
  • Hetebølge, 2021

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg