Bradley Wiggins, tidligere britisk syklist. Ansett som en av de fremste gjennom tidene. I løpet av sin karriere vant Wiggins en rekke OL- og VM-gull som banesyklist og etablerte seg senere i verdenstoppen som landeveissyklist og vant i 2012 det prestisjefulle etapperittet Frankrike rundt.

Wiggins startet sin sykkelkarriere på bane, hvor han vant 18 OL- og VM-medaljer, derav 3 OL-gull og 7 VM-gull, de fleste i forfølgelsesritt individuelt og for lag.

I 2009 valgte Wiggins å satse fullt på landeveissykling. Samme år ble han nr. 4  i Frankrike rundt, og i 2011 tok han tredjeplass i Spania rundt. I 2012 kom karrierehøydepunktet da han vant Frankrike rundt som den første syklist fra Storbritannia. Samme år ble han olympisk mester i temporitt London, etter å ha tatt VM-sølv i øvelsen i 2011. Wiggins har også vunnet flere kortere etapperitt, blant annet Critérium du Dauphiné i 2011 og 2012, Paris-Nice i 2012 og Tour de Romandie i 2012. I 2012 offentliggjorde Team Sky at de satset på Chris Froome som kaptein i Frankrike rundt, dette året var også preget av sykdom og skader for Wiggins, som førte til at han måtte bryte Italia rundt og deltok ikke i de to andre store etapperittene. Under VM samme år tok Wiggins sølv på temporittet.

I 2014 uttalte Wiggins at han ville konsentrere seg om banesykling, men fortsatte samtidig å konkurrere på landeveien og vant blant annet Tour of California og tok sitt første VM-gull i temporitt.

Wiggins annonserte i 2016 at han la opp som profesjonell syklist.

I dronningens nyttårsliste for 2013 ble Wiggins utnevnt til Knight Bachelor. Han har da rett til å bruke tittelen Sir foran navnet sitt.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.