Bradley Wiggins

Faktaboks

Bradley Wiggins

Bradley Marc Wiggins

Født
28. april 1980, Gent i Belgia
Bradley Wiggins avbildet i den gule ledertrøya under Frankrike rundt i 2012. Da syklet han for det profesjonelle sykkellaget Team Sky.
.
Lisens: fri

Artikkelstart

Bradley Wiggins er en britisk tidligere syklist som var ansett som en av de fremste gjennom tidene. I løpet av sin karriere vant Wiggins en rekke OL- og VM-gull som banesyklist og etablerte seg senere i verdenstoppen som landeveissyklist og vant i 2012 det prestisjefulle etapperittet Frankrike rundt.

Karriere

Wiggins startet sin sykkelkarriere på bane, hvor han vant 18 OL- og VM-medaljer, derav tre OL-gull og sju VM-gull, de fleste i forfølgelsesritt individuelt og for lag.

I 2009 valgte Wiggins å satse fullt på landeveissykling. Samme år ble han nummer fire i Frankrike rundt, og i 2011 tok han tredjeplass i Spania rundt. I 2012 kom karrierehøydepunktet da han vant Frankrike rundt som den første syklist fra Storbritannia. Samme år ble han olympisk mester i temporitt London, etter å ha tatt VM-sølv i øvelsen i 2011.

Wiggins vant også flere kortere etapperitt, blant annet Critérium du Dauphiné i 2011 og 2012, Paris–Nice i 2012 og Tour de Romandie i 2012. I 2012 offentliggjorde Team Sky at de satset på Chris Froome som kaptein i Frankrike rundt, dette året var også preget av sykdom og skader for Wiggins, som førte til at han måtte bryte Italia rundt og deltok ikke i de to andre store etapperittene. Under VM samme år tok Wiggins sølv på temporittet.

I 2014 uttalte Wiggins at han ville konsentrere seg om banesykling, men fortsatte samtidig å konkurrere på landeveien og vant blant annet Tour of California og tok sitt første VM-gull i temporitt. Wiggins la opp som profesjonell syklist i 2016.

I dronning Elizabeths nyttårsliste for 2013 ble Wiggins utnevnt til Knight Bachelor. Han har da rett til å bruke tittelen Sir foran navnet sitt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg