Charly Gaul

Faktaboks

Charly Gaul

L'Ange de Montagne (Fjellengelen)

Født
8. desember 1932, Pfaffenthal, Luxembourg
Død
6. desember 2005, Luxembourg by, Luxembourg
Charly Gaul var den første utlendingen som vant Italia rundt to ganger, i tillegg vant han Frankrike rundt i 1958.

Artikkelstart

Charly Gaul var en luxembourgsk landeveissyklist som var kjent for sine gode egenskaper som klatrer og temporytter. Han var vinner av sammenlagtseieren i Frankrike rundt i 1958 og var også den første ikke-italieneren som vant Italia rundt to ganger.

Gaul konkurrerte både i cyclocross og landeveissykling, og var blant annet flere ganger nasjonal mester i cyclocross. Men det var som landeveissyklist han skulle gjøre seg kjent og Gaul var blant sin generasjons klatrere og en meget sterk temporytter. Han fikk også tilnavnet L'ange de la montagne (fransk for "fjellengelen") for sine meget sterke klatreegenskaper.

Gaul startet sin profesjonelle karriere i 1953 og året etter tok han bronse under landeveisrittet i VM i 1954. I årene som fulgte etablerte han seg i verdenstoppen og vant både sammenlagtseieren i Italia rundt i 1956 og 1959, og Frankrike rundt i 1958. I tillegg tok han ti etappeseire i Frankrike rundt og elleve i Italia rundt. Gaul la opp som profesjonell syklist i 1965 og trakk seg tilbake fra offentligheten etter endt karriere.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg