Jan Janssen
Av /Nationaal Archief.
Lisens: CC0 1.0

Jan Janssen er en nederlandsk tidligere syklist. Janssen var en allrounder med sin største styrke som sprinter. Han vant flere store ritt i løpet av karrieren inkludert VM-gull, Paris–Roubaix og sammenlagtseieren i Frankrike rundt og Spania rundt.

Janssen var en sterk klassiker- og sammenlagtrytter, og til tross for at han ikke var blant de fremste klatrerne ble han den første nederlenderen som tok sammenlagtseieren i Spania rundt (1967) og Frankrike rundt (1968). I tillegg tok han poengtrøya i Frankrike rundt tre ganger og i Spania rundt to ganger i løpet av karrieren. Jansen var en av de fremste éndagsrytterne i sin generasjon, og nederlenderen ble verdensmester i landeveisritt i 1964 og tok VM-sølv bak Eddy Merckx i 1967, samme år vant han også den prestisjefulle vårklassikeren Paris-Roubaix. Etter en 10 år lang suksessfull karriere la han opp som profesjonell syklist i 1972 og har siden blant annet startet sin egen sykkelfabrikk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg