Faktaboks

Tom Simpson
Født
30. november 1937, Haswell, Durham
Død
13. juli 1967, Mont Ventoux, Provence
Tom Simpson i verdensmestertrøya
Tom Simpson vant verdensmesterskapet i 1965 og fikk bære den legendariske regnbuetrøya i ett år.
Tom Simpsons minnested
Minnestedet der Tom Simpson døde i 1967 under bestigningen av fjellet Mont Ventoux (1 911 meter over havet). Det er vanlig blant mange syklister å legge igjen en sykkelflaske eller andre mindre gjenstander for å minnes den populære syklisten. I bakgrunnen sees fjelltoppen, hvor det står en stor antenne. Bildet er fra september i 2016.
Av .

Tom Simpson var en britisk landeveissyklist. Han var en av tidenes beste britiske syklister, og vant flere store ritt før han døde da han nærmet seg toppen av fjellet Mont Ventoux under den 13. etappen av Frankrike rundt i 1967.

Simpson var den første britiske rytteren som vant VM-gull og som kjørte med den gule sammenlagtleder-trøya i Frankrike rundt. I løpet av karrieren vant han flere store ritt, blant annet VM-gull i 1965, Milano – Sanremo i 1964, Paris – Nice i 1967, Flandern rundt i 1961 og OL-bronse i forfølgelsesritt for lag i 1956. I tillegg vant han to etapper i Spania rundt i 1967.

Under den 13. etappen av Frankrike rundt i 1967 døde Simpson da han syklet opp fjellet Mont Ventoux. Obduksjonen viste at dødsårsaken var hjertesvikt som en følge av kombinasjonen alkohol og amfetamin, i tillegg til den høye temperaturen og den harde fysiske påkjenningen. En minnestein til ære for Simpson ble satt opp ved stedet han døde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg