Armstrong startet sin idrettskarriere som triatlon-utøver, men valgte etter hvert å fokusere på landeveissykling. Han ble profesjonell i 1992, og året etter ble han verdensmester i fellesstartrittet på landevei i Oslo. Han vant også Clásica de San Sebastián i 1995 og La Flèche Wallonne i 1996.
Høsten 1996 ble Armstrong diagnostisert med testikkelkreft med spredning til hjerne og lunger. Han fikk beskjed av legene om at det var under 50 prosent sjanse for å overleve. Etter aggressive cellegift-behandlinger som var tilpasset slik at lungekapasiteten ikke skulle bli påvirket, ble han erklært kreftfri i 1997. Han ble hentet til profflaget U.S. Postal og gjorde comeback i 1998. Året etter vant han Frankrike rundt sammenlagt.
Armstrong vant det prestisjetunge treukersrittet syv ganger på rad fra 1999 til 2005 og var dermed den syklisten som har vunnet rittet flest ganger. Han vant også 22 etapper i Frankrike rundt og tok VM-bronse i temporitt i 2000. Han la opp etter seieren i 2005, men kom tilbake til sporten igjen bare tre år senere. Han syklet Frankrike rundt i 2009 og endte på tredjeplass sammenlagt. Han syklet Frankrike rundt for siste gang i 2010 og endte da på 23. plass. Han la opp etter sesongen 2010, men konkurrerte i triatlon fram til han ble utestengt fra all konkurranseidrett på livstid av USAs antidopingbyrå USADA.
Armstrong grunnla organisasjonen Lance Armstrong Foundation (LAF) i 1997 med det mål å hjelpe og støtte kreftrammede. I 2004 inngikk LAF og Nike et samarbeid og man produserte gule plastikkarmbånd med Livestrong inngravert. Inntektene fra salg av armbåndene skulle gå til forskning og støtte til kreftrammede. Livestrong-armbåndene ble veldig populære, og det var per august 2012 solgt over 80 millioner av dem.
Etter at Armstrong ble dopingdømt i 2012, ble han bedt om å trekke seg fra Livestrong, som ønsket å arbeide videre uten innflytelse og påvirkning fra sin grunnlegger. Armstrongs tidligere hovedsponsor Nike trakk seg, i likhet med andre profilerte sponsorer, i kjølvannet av dopingavsløringene i 2012.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.