Av /NTB/AP. Begrenset gjenbruk

Lance Armstrong

Faktaboks

Lance Armstrong
Uttale
ˈa:mstrång
Født
1971, Plano, Texas

Lance Armstrong med seierstrofeet etter seieren i Frankrike rundt 2004, etter å ha vunnet konkurransen for femte gang på rad. Han ble senere fratatt alle seire i perioden 1998–2011 på grunn av dopingbruk. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Lance Armstrong var ansett en av verdens beste syklister gjennom tidene, men ble fratatt alle seire i perioden 1998–2011 på grunn av dopingbruk. Foto: Paul
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Lance Armstrong er en tidligere syklist fra USA. Han ble lenge ansett som en av tidenes beste landeveisryttere, men har siden innrømmet systematisk doping gjennom store deler av karrieren, og ble derfor fradømt blant annet sine syv sammenlagtseire i Frankrike rundt.

Karriere

Armstrong startet sin idrettskarriere som triatlon-utøver, men valgte etter hvert å fokusere på landeveissykling. Han ble profesjonell i 1992, og året etter ble han verdensmester i fellesstartrittet på landevei i Oslo. Han vant også Clásica de San Sebastián i 1995 og La Flèche Wallonne i 1996.

Høsten 1996 ble Armstrong diagnostisert med testikkelkreft med spredning til hjerne og lunger. Han fikk beskjed av legene om at det var under 50 prosent sjanse for å overleve. Etter aggressive cellegift-behandlinger som var tilpasset slik at lungekapasiteten ikke skulle bli påvirket, ble han erklært kreftfri i 1997. Han ble hentet til profflaget U.S. Postal og gjorde comeback i 1998. Året etter vant han Frankrike rundt sammenlagt.

Armstrong vant det prestisjetunge treukersrittet syv ganger på rad fra 1999 til 2005 og var dermed den syklisten som har vunnet rittet flest ganger. Han vant også 22 etapper i Frankrike rundt og tok VM-bronse i temporitt i 2000. Han la opp etter seieren i 2005, men kom tilbake til sporten igjen bare tre år senere. Han syklet Frankrike rundt i 2009 og endte på tredjeplass sammenlagt. Han syklet Frankrike rundt for siste gang i 2010 og endte da på 23. plass. Han la opp etter sesongen 2010, men konkurrerte i triatlon fram til han ble utestengt fra all konkurranseidrett på livstid av USAs antidopingbyrå USADA.

Armstrong grunnla organisasjonen Lance Armstrong Foundation (LAF) i 1997 med det mål å hjelpe og støtte kreftrammede. I 2004 inngikk LAF og Nike et samarbeid og man produserte gule plastikkarmbånd med Livestrong inngravert. Inntektene fra salg av armbåndene skulle gå til forskning og støtte til kreftrammede. Livestrong-armbåndene ble veldig populære, og det var per august 2012 solgt over 80 millioner av dem.

Etter at Armstrong ble dopingdømt i 2012, ble han bedt om å trekke seg fra Livestrong, som ønsket å arbeide videre uten innflytelse og påvirkning fra sin grunnlegger. Armstrongs tidligere hovedsponsor Nike trakk seg, i likhet med andre profilerte sponsorer, i kjølvannet av dopingavsløringene i 2012.

Doping og diskvalifikasjon

Armstrong var gjennom hele sin karriere utsatt for en rekke dopingspekulasjoner. I motsetning til mange av sine konkurrenter testet han ikke positivt i offentliggjorte dopingprøver, men etter at flere av hans gamle lagkamerater i U.S. Postal hevdet å ha sett Armstrong dope seg, valgte USAs antidopingbyrå (USADA) i 2012 å åpne voldgiftssak mot ham. Armstrong hevdet gjennom hele prosessen at han var uskyldig, men saken ble avsluttet i august 2012, da Armstrong valgte å ikke kjempe videre mot anklagene. USADA regnet dette for en innrømmelse av skyld og utestengte Armstrong fra all konkurranseidrett for all framtid, i tillegg til å fradømme ham alle titlene i Frankrike rundt. Armstrong på sin side mente at USADA ikke hadde rettslig myndighet til å gjøre dette, men byråets konklusjoner ble støttet av Det internasjonale sykkelforbundet (UCI).

UCI, som selv har blitt anklaget for å ha dekket over Armstrongs dopingbruk, annonserte i oktober 2012 at de ville stryke alle hans profesjonelle sykkelseire vunnet etter 1. august 1998. Dette inkluderte alle de syv seirene i Frankrike rundt. Den internasjonale olympiske komité fulgte opp med å stryke Armstrongs bronsemedalje fra det individuelle temporittet under OL i Sydney.

I et intervju med journalisten Oprah Winfrey i januar 2013 innrømmet Armstrong for første gang at han hadde benyttet seg av ulovlige dopingpreparater gjennom mesteparten av karrieren. Han fortalte at han hadde gjort bruk av systematisk bloddoping, veksthormoner, injisering av testosteron og kortison, og dermed jukset seg til blant annet alle syv seire i Frankrike rundt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg