Faktaboks

Thor Hushovd

Oksen fra Grimstad

Født
18. januar 1978, Grimstad, Norge
Paris-Roubaix 2012
Thor Hushovd før start i 2012-utgaven av Paris-Roubaix hvor han veltet i et brosteinsparti. Tom Boonen vant rittet.
Av .
Thor Hushovd har vunnet 10 etapper i det prestisjefulle rittet Frankrike rundt og ble verdensmester i fellestartritt på landevei i Geelong, Australia, i 2010.
.
Lisens: fri

Thor Hushovd er en norsk tidligere proffsyklist, og en av Norges fremste syklister gjennom tidene. Han ble verdensmester i fellesstartritt på landevei i Australia i 2010, har blant annet vunnet ti etapper i Frankrike rundt og den grønne trøya i to utgaver av Frankrike rundt. Hushovd er oppvokst i Grimstad, men har siden 2009 bodd i Monaco sammen med kone og to barn.

Karriere

Hushovds eventyrlige karriere startet som 10-åring, hvor han vant sitt første sykkelritt i 1988. I 1996 ble han norgesmester for junior i tempo- og landeveissykling, og samme år havnet han på en tiendeplass på tempo i verdensmesterskapet. To år senere, i 1998, ble han verdensmester på tempo i U23-klassen, og i tillegg vant han U23-utgaven av Paris–Roubaix.

I 2000 signerte han for det franske laget Crédit Agricole, og i starten av sin profesjonelle karriere var han en sterk temporytter. Samme år tok han en sjuendeplass på temposykling under olympiske leker i Sydney. Flere av dem som var foran ham på resultatlisten, deriblant Lance Armstrong, ble senere tatt for doping.

Hushovd debuterte i Frankrike rundt i 2001, og laget hans vant lagtempoetappen. Året etter kom hans første individuelle etappeseier i Frankrike rundt, og i 2005 vant han sin første grønne trøye.

Crédit Agricole ble nedlagt etter 2008-sesongen, og Hushovd syklet deretter to år på det sveitsiske profflaget Cervélo TestTeam. Laget slo seg sammen med Garmin-Transistions og fikk navnet Garmin-Cervélo. Fra og med 2012-sesongen syklet Hushovd for BMC Racing Team til han avsluttet sykkelkarrieren i september 2014.

Høydepunkter

Etapperitt

Thor Hushovd

Thor Hushovd rett etter spurtseiren på 8. etappe i Frankrike rundt 2004. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Hushovd slo gjennom som temporytter, men satset etter hvert på fellesstartritt der han viste gode egenskaper som spurter. Thor Hushovd har vunnet etapper i alle de tre store etapperittene, også Italia rundt og Spania rundt. Men det er først og fremst i Frankrike rundt han har sine meritter. I Frankrike rundt kan han se tilbake på ti etappeseire, samt ti dager i gul trøye. Her har han vunnet prolog, lagtempoetapper, fjelletapper og den prestisjefylte sisteetappen med målgang på Champs-Élysées i Paris.

De fleste husker Thor Hushovd fra Frankrike rundt som etappevinner og "poengplukker" (konkurransen om den grønne poengtrøyen). Han ble i 2004 nest best i kampen om den grønne trøyen som beste spurter. Men dette året bar han også den gule ledertrøyen. Hushovd ble dermed første nordmann med ledertrøyen i et treukersritt siden Knut Knudsen i 1975 og 1981. I 2005 og 2009 vant han kampen om den grønne trøyen og ble også nummer to i 2008.

Hushovd har deltatt tre ganger i Spania rundt hvor han har vunnet tre etapper. I 2006 vant han poengtrøyen. Han var da eneste nordmann som har syklet i ledertrøyen som han bar i tre etapper, inntil Odd Christian Eiking syklet i ledertrøyen i sju etapper 2021.

Han har deltatt i Italia rundt i én gang hvor han vant én etappe (etter at Alessandro Petacchi ble diskvalifisert for doping). Han vant også poengkonkurransen i etapperittene Paris–Nice (én gang) og Catalonia rundt (tre ganger).

Thor Hushovd tok sammenlagtseieren i den første utgaven av Arctic Race of Norway i 2013.

Endagsritt

12 år etter at han ble verdensmester som junior vant Hushovd fellesstarten under verdensmesterskapet i Australia, i 2010. Han var den eneste av de utpregede spurterne som fortsatt befant seg i tetgruppen på 18 ryttere da rittet skulle avgjøres. På oppløpet ble nederlandske Niki Terpstra passert, og Hushovd beseiret danske Matti Breschel i spurten.

Hushovd har også vunnet de belgiske endagsrittene Gent–Wevelgem (i 2006) og Omloop Het Nieuwsblad (i 2009). I det prestisjefylte endagsrittet Milano–Sanremo har han en tredjeplass fra 2009 som bestenotering.

Nedturer

Helt siden Thor Hushovd vant U23-utgaven av Paris–Roubaix har han drømt om å vinne utgaven for senior. Nærmest var han i 2009-utgaven, da han i et viktig brosteinsparti slapp Tom Boonen forbi seg 15 kilometer før mål. Boonen akselererte og Hushovd kom for nærme et gjerde og veltet i en sving. Boonen kjørte alene til mål og vant. Hushovd kom på tredjeplass.

Året etter kjempet han mot Fabian Cancellara og Juan Antonio Flecha i finalen. Omtrent 40 kilometer fra målstreken rykket Cancellara fra og vant rittet. Hushovd slo Flecha i spurten og kom på andreplass.

Etter to gode sesonger i 2010 og 2011 ble 2012-sesongen mer trøblete. Han slet med sykdom og fant ikke ut hva problemet var. Da han endelig ble frisk igjen, ville ikke kroppen spille på lag. Hushovd holdt en pressekonferanse sommeren 2014 om at han ville avslutte karrieren etter endt sesong.

Norgesmesterskap

Hushovd ble norgesmester i temposykling i 2002, 2004 og 2005 og i fellesstart i 2004, 2010 og 2013. Han representerte Grimstad SK, Ringerike SK, Arendal CK og Grenland SK.

Andre utmerkelser

I 2010 ble Hushovd tildelt Aftenpostens gullmedalje og Sportsjournalistenes statuett, og han fikk tre priser på Idrettsgallaen i 2011.

Thor Hushovd er nå ambassadør for Arctic Race of Norway og ekspertkommentator for TV 2s sendinger fra Frankrike rundt.

I 2016 vant Hushovd Mesternes mester, et populært TV-program som sendes på NRK. Han vant finalen mot Andreas Håtveit, som er en tidligere profesjonell jibber.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Odd Arild Vik

Hei, rett skrivemåte er Petacchi (nestsiste linje i nestsiste avsnitt)

svarte Rolf Bryhn

Det stemmer. Takk for opplysningen, som nå er tatt til følge.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg