Faktaboks

Chris Froome

Christopher Froome

Født
20. mai 1985, Nairobi, Kenya
Chris Froome var i mange år en av de fremste syklistene i verden og har blant annet vunnet Frankrike rundt sammenlagt fire ganger.
.
Lisens: fri

Chris Froome er en britisk landeveissyklist og regnes av mange som en av verdens beste sammenlagtryttere. Han er spesielt kjent for sine gode egenskaper som klatre- og temporytter. Blant hans største triumfer er hans fire sammenlagtseire i Frankrike rundt (2013, 2015, 2016 og 2017), samt bronse på temporittet både under OL i London i 2012 og VM i Bergen i 2017.

Karriere

Froome ble født i Nairobi i Kenya og flyttet til Sør-Afrika da han var 14 år gammel. Froome representerte Kenya som U23-rytter, men byttet til britisk statsborgerskap i 2008 og har representert Storbritannia siden.

Han fikk sitt store gjennombrudd i 2011 da han vant 17. etappe i Spania rundt og i tillegg sammenlagtseieren. Froome ble opprinnelig nummer to i rittet, men ble tilkjent seieren så sent som i 2019 etter at den opprinnelige vinneren Juan José Cobo ble avslørt for doping.

I verdenstoppen

I årene som fulgte etablerte Froome seg som en av verdens beste sammenlagtryttere. I 2012 ble det andreplass sammenlagt i Frankrike rundt, i et ritt der han hadde som hovedoppgave å hjelpe lagkameraten Bradley Wiggins til sammenlagtseieren, noe han klarte.

Våren 2013 vant Froome rittene Critérium International, Romandie rundt og Critérium du Dauphiné. Før Frankrike rundt i 2013 ble han utnevnt til lagkaptein for Team Sky, og briten vant 8., 15. og 17. etappe på sin vei til sammenlagtseieren i det prestisjefulle rittet.

I 2014 vant han blant annet Tour of Oman og Tour de Romandie, men maktet ikke å forsvare seieren fra Frankrike rundt da han måtte bryte rittet på grunn av skade etter et fall på på en brosteinsetappe. Senere samme år tok han andreplass i Spania rundt bak Alberto Contador.

I 2015 tok han sammenlagtseier i Vuelta a Andalucía og Critérium du Dauphiné. I tillegg tok han sin andre sammenlagtseier i Frankrike rundt og var den første siden Eddy Merckx (1970) som vant både den gule sammenlagttrøyen og den rødprikkete klatretrøyen samme år. Han vant Critérium du Dauphiné for tredje gang i 2016.

Frankrike rundt

Han tok sammenlagtseieren i Frankrike rundt i 2016 og 2017, og i 2017 vant han også Spania rundt. Ni syklister har vunnet to av de såkalte grand tour-rittene i samme sesong, og Froome er den første siden 1978. Han tok også VM-bronse på temporittet i Bergen 2017. Etter dette ble han sammenlignet han med tidenes største syklister.

I mai 2018 vant han sin tredje grand tour på rad da han tok klatretrøyen og seieren sammenlagt i Italia rundt. Rittet begynte trøblete for Froome, men et forrykende soloangrep over 80 kilometer opp Colle Delle Finestre på den 19. etappen sikret ham sammenlagtseieren. Froome forsøkte samme år å vinne Frankrike rundt, men endte på tredjeplass. Lagkameraten Geraint Thomas tok sammenlagtseieren.

Alvorlig velt

I 2019 ble Froome stygt skadet på en treningstur på temposykkelen under rittet Critérium du Dauphiné. Han pådro seg flere brudd, blant annet i lårbenet, da han krasjet i en husvegg i cirka 60 kilometer i timen. Froome måtte stå over Frankrike rundt det året og brukte det neste året til operasjoner og opptrening.

Froome gjorde comeback i 2020, men resultatene var såpass svake at han ble vraket til Ineos' (arvtageren til Team Sky) lag til Frankrike rundt. Etter sesongen forlot Froome Ineos til fordel for Israel Premier Tech. Han har imidlertid til gode å oppnå resultater som i glansdagene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg