Geraint Thomas

Faktaboks

Geraint Thomas
Geraint Howell Thomas
Født
25. mai 1986, Cardiff, Wales, Storbritannia

Artikkelstart

Geraint Thomas er en britisk syklist som har hevdet seg i verdenstoppen både som bane- og landeveissyklist. Han har blant annet vunnet to OL-gull og tre VM-gull i lagforfølgelse på bane, men er mest kjent for sammenlagtseieren i Frankrike rundt i 2018.

Banesykling

Thomas viste seg tidlig som et stort banesykkeltalent og vant sin første store seier på seniornivå i 2006, da han som 20-åring tok VM-sølv med Storbritannia i lagforfølgelse på bane. Totalt i karrieren har Thomas vunnet to OL-gull og tre VM-gull i lagforfølgelse, i tillegg har han ett VM-sølv i Madison og ett i lagforfølgelse.

Landeveissykling

Thomas ble profesjonell landeveissyklist i 2007 og det samme året var han den yngste deltakeren i Frankrike rundt. Thomas syklet for profflagene Recyling.co.uk og Barloworld før han ble hentet til sitt nåværende lag, Team Sky, i 2010. I årene som fulgte hadde han flere gode resultater på landeveien, men var mest kjent som hjelperytter for Chris Froome.

Thomas skulle være hjelperytter for Froome også under Frankrike rundt i 2018, men waliseren vant hele rittet sammenlagt etter blant annet å ha vunnet to etappeseire, på 11. og 12. etappe av rittet. I tillegg har Thomas også vunnet rittene Volta ao Algarve (2015, 2016), E3 Harelbeke (2015), Paris–Nice (2016) og Critérium du Dauphiné (2018)

Thomas er tildelt Order of the British Empire.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg