Faktaboks

Jonas Vingegaard
Født
10. desember 1996, Hillerslev
Jonas Vingegaard
Jonas Vingegaard på den femte etappen av Frankrike rundt i 2023.
Jonas Vingegaard
Av /AP/NTB.

Jonas Vingegaard er en dansk landeveissyklist, som vant Frankrike rundt sammenlagt i både 2022 og 2023. Vingegaard har sin styrke i ritt og etapper som foregår i fjell og kupert terreng. Han er også en meget habil temporytter.

Karriere

Han startet karrieren i ulike danske lag, men utmerket seg ikke før han kom til ColoQuick Cult i 2016. Lagets sportsdirektør, Christian Andersen, mente han måtte ha struktur og system i dagliglivet. Dermed tok han seg jobb på en fiskefabrikk i Hanstholm. Der jobbet han fra morgen til ettermiddag og trente etter endt arbeidsdag. I løpet av tiden Vingegaard syklet for det danske laget gjorde han seg såpass bemerket at han ble hentet til det nederlandske storlaget Jumbo-Visma i 2019.

Gjennombrudd

I de første sesongene opererte han ofte som hjelperytter for lagets kaptein Primož Roglič. Allerede i 2020 fikk han sin treukersritt-debut, i Spania rundt. Under Frankrike rundt i 2021 måtte imidlertid Roglič stå av rittet på grunn av en skade etter en velt, og Vingegaard ble lagets kaptein på de gjenværende etappene. Der viste Vingegaard sine gode egenskaper i fjellene og klarte sågar ved én anledning å rykke fra den suverene sammenlagtvinneren Tadej Pogačar. Solid sykling ga Vingegaard til slutt en overraskende andreplass i sammendraget.

Seier i Frankrike rundt

Plassen foran rådhuset i København var fylt til randen 27. juli da Jonas Vingegaard ble hyllet for sammenlagtseieren i Frankrike rundt.
/Reuters/NTB.

Året etter ble dansken sidestilt med Roglič som kaptein for Jumbo-Visma i Frankrike rundt. Etter at Roglič ble skadet i en velt på femte etappe og tapte mye tid, satset laget utelukkende på Vingegaard som sammenlagtkandidat. På 11. etappe rykket Vingegaard fra lederen Pogačar opp Col du Granon, kom i mål nesten tre minutter før sloveneren og la grunnlaget for sammenlagtseieren. Senere vant han også etappen som ble avsluttet opp Hautacam i Pyreneene, og leverte en solid tempoetappe på nest siste dag. I tillegg til sammenlagtseieren, vant han også den prikkede klatretrøya i rittet.De tre første etappene av Frankrike rundt ble arrangert i Danmark, og etter Vingegaards seier i verdens mest prestisjefylte sykkelritt hersket det sykkelfeber i hjemlandet. I privat jetfly ble Vingegaard eskortert av det danske flyvåpenet hjem til København, hvor han ble han hyllet av titusener av fremmøtte på rådhusplassen i den danske hovedstaden.

2023

Jonas Vingegaard
Jonas Vingegaard la mye av grunnlaget for Tour-seieren i 2023 på tempoetappen (16. etappe). Mange eksperter har beskrevet den som en av de beste tempoer i historien.
Jonas Vingegaard
Av /Reuters/NTB.

Vingegaard har stort sett fulgt et relativt tradisjonelt sesongopplegg for sammenlagtryttere. Der den mer allsidige rivalen Tadej Pogačar også hevder seg i endagsklassikere og sågar vant Flandern rundt i 2023, rettet Vingegaard blikket mot Frankrike rundt helt fra sesongstart med deltagelse i kortere etapperitt som oppladning.

I 2023 konkurrerte han i Paris–Nice, Baskerland rundt og Criterium de Dauphiné, før han vendte nesen mot Frankrike. I Paris–Nice ble han grundig slått av Pogačar og havnet på tredjeplass, mens han viste gryende form ved å vinne på overlegent vis i Baskerland rundt og Criterium de Dauhiné.

I Frankrike rundt syklet Vingegaard jevnt med Pogačar de to første ukene, inntil han tok en solid ledelse med forrykende sykling på tempoetappen i begynnelse av den avsluttende tredjeuken. På fjelletappen dagen etter fjernet han all tvil da han syklet fra den slovenske rivalen med godt over over fem minutter. Vingegaard vant til slutt Frankrike rundt med 7.29 minutter ned til Pogačar.

2024

Jonas Vingegaard valgte samme strategi som foregående år når det gjaldt sesongopplegg for 2024. I etapperittet Baskerland rundt veltet Vingeaard imidlertid stygt sammen med flere andre sterke ryttere. Vingegaard fikk omfattende skader, blant annet en punktert lunge, og var satt på sidelinjen i fleremåneder. Først sent i juni kom bekreftelsen på at han skulle forsvare seieren i Frankrike rundt.

Meritter:

2022:

  • Frankrike rundt (11. og 18. etappe, sammenlagtseier og klatretrøye)

2023:

  • Baskerland rundt
  • Criterium de Dauhiné
  • Frankrike rundt (16. etappe og sammenlagtseier)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg