Faktaboks

Alexander Kristoff
Født
5. juli 1987, Oslo
Alexander Kristoff fortviler etter å ha blitt slått på målstreken under VM på hjemmebane i Bergen i 2017. Kristoff ble henvist til sølv av Peter Sagan.
/Shutterstock.
Alexander Kristoff fikk sitt internasjonale gjennombrudd i 2012 da han blant annet vant første etappe i De-Panne Koksijde og tok bronse på fellestartrittet under OL i London.
.
Lisens: fri

Alexander Kristoff er en norsk landeveissyklist som har medaljer fra både olympiske leker og verdensmesterskap. Han sykler for det norske laget Uno-X Mobility.

Kristoff er en av verdens beste spurtere og klassikerryttere. Han har vunnet en rekke store ritt, blant annet Flandern rundt i 2015 og Milano–Sanremo i 2014. Han har til sammen fire etappeseire i Frankrike rundt. Han tok bronsemedalje på landeveisrittet under OL i London 2012, VM-sølv i Bergen 2017 og EM-gull i Herning 2017.

Junior

Kristoff var blant Norges beste landeveissyklister som junior. Han vant ungdoms-NM som 16-åring og kom på fjerdeplass i ungdoms-OL. I senior-NM i 2007 markerte han seg som en av landets beste landeveissyklister da han slo Thor Hushovd i spurten, og han ble norgesmester på landevei som 19-åring. Året etter ble han norgesmester i gateritt. I 2009 ble han U23-norgesmester på landevei og norgesmester i gateritt, og han kom på andreplass på andre etappe av rittet Tour of Britain.

Internasjonal karriere

Etter å ha syklet for Team Joker–Bianchi siden 2007 gikk Kristoff til BMC Racing Team i 2010. Dette året vant han norgesmesterskapet i fellesstart på landevei og ble norgesmester for andre gang i karrieren.

I 2012 forlot han BMC til fordel for Katusha. Etter flere andreplasser tok han steget helt til topps da han tok sin første proffseier i karrieren. Han spurtet inn til seier på tredje etappe i etapperittet Driedaagse van De Panne i Flandern, et ritt hvor han også syklet med ledertrøya i to etapper.

Kristoff fikk sitt store internasjonale gjennombrudd under OL i London i 2012, da han tok bronsemedalje i landeveisrittet. Dette var første gang en mannlig norsk syklist vant en medalje i OL siden Dag Otto Lauritzen tok bronse i Los Angeles i 1984.

I 2013 vant Kristoff én etappe, og kom på andreplass sammenlagt, i tredagersrittet Driedaagse van De Panne. Han syklet også samme år Frankrike rundt for første gang. Sesongen 2014 var et suksessfullt år for Kristoff. Han vant sitt første monument i Milano–Sanremo og tok en femteplass i vårklassikeren Flandern rundt. I juli samme år vant han 12. og 15. etappe i Frankrike rundt, etter at han hadde tatt to andreplasser i rittet, og senere vant han semi-klassikeren Vattenfall Cyclassics i Tyskland.

I 2015 vant Kristoff andre etappe av Paris–Nice og kom på andreplass i Milano–Sanremo. Han vant etapperittet Driedaagse van De Panne, og noen dager senere fikk han sin største seier i karrieren hittil da han vant monumentet Flandern rundt. Sammen med nederlenderen Niki Terpstra rykket Kristoff fra favorittgruppen om lag 30 kilometer fra mål. De to holdt unna, og Kristoff avgjorde rittet på oppløpet. I tillegg vant han semiklassikeren Scheldeprijs og ble dermed historisk da han som førstemann vant disse tre rittene i samme sesong. I juni vant han den syvende etappen i Sveits rundt, før han gjorde et skuffende Frankrike rundt, som endte uten etappeseire. Under VM i Richmond ble han nummer fire på herrenes fellesstart. Han var årets mestvinnende syklist.

2016 startet like godt som året før, men sesongen ble preget av sykdom. Kristoff tok en fjerdeplass i Flandern rundt som sitt beste resultat på vårparten. Under Frankrike rundt var han nærmere etappeseire enn året før og tok to andreplasser. VM i Qatar ble en skuffelse, der både Kristoff og Edvald Boasson Hagen lå godt an inn på oppløpet på fellesstarten. Uenighet om taktikken førte imidlertid til at ingen av nordmennene kjempet om seieren, og Kristoff endte til slutt på åttendeplass. Sesongen var en nedtur fra året før, og Kristoff klarte ikke å vinne et eneste WorldTour-ritt.

Før 2017 skiftet laget hans, Team Katusha, navn til Team Katusha–Alpecin og ble også registrert i Sveits. Laget fikk inn flere store navn i gruppen rundt Kristoff, deriblant fire ganger verdensmester på individuell tempo, Tony Martin. Han innledet sesongen med etappeseire i Etoile de Bességes, Tour of Oman og Driedaagse van De Panne. Deretter ble sesongen litt skuffende slik som året før, inntil han tok EM-gull i landeveisritt. Han vant også en etappe i Arctic Race of Norway. Han tok sølv i landeveisrittet under VM i Bergen. Kristoff ledet inn på oppløpet og lå lenge an til å vinne, men ble slått på målstreken av slovaken Peter Sagan i en dramatisk spurt.

Fra 2018-sesongen syklet Alexander Kristoff for UAE Emirates–Whoosh. Han tok sin tredje etappeseier i Frankrike rundt da han vant den prestisjefylte finaleetappen på Champs-Elysees, tolv år etter at Thor Hushovd vant samme etappe.

I 2019 vant Kristoff første etappe av Tour of Oman. Han vant Gent–Wevelgem og tok tredjeplass i monumentet Flandern rundt. Han vant en etappe og sammenlagt i Tour of Norway. Under sykkel-VM i Yorkshire 2019 tok han en syvendeplass.

Alexander Kristoff vant første etappe i Frankrike rundt i 2020. Han har nå til sammen fire etappeseire i dette etapperittet. I 2021 vant han andre og fjerde etappe i Tyskland rundt, og poengtrøya i Arctic Race of Norway.

Kristoff sikret seg fem seire i 2022. Han startet sesongen med å vinne endagsrittet Clásica de Almería for sitt nye lag Intermarché–Wanty–Gobert Matériaux. I april vant han endagsrittet Scheldeprijs, for andre gang. I mai tok han sin niende etappeseier i Tour of Norway. I august vant han endagsrittet Circuit Franco-Belge. I august vant han også andre etappe i Tyskland rundt. Han tok sjetteplass under sykkel-VM i Australia i september 2022.

I 2023 ble han hentet til det hardtsatsende norske-danske laget Uno-X Mobility, som sykler på nivå to. Han vant første etappe i Algarve rundt og siste etappe i Tour of Norway 2023. I 2024 vant igjen siste etappe av Tour of Norway.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg