Faktaboks

Alexander Kristoff
Født
5. juli 1987, Oslo

Alexander Kristoff er en norsk landeveissyklist som har medaljer fra både olympiske leker, verdensmesterskap og europamesterskap. Han sykler for det norske laget Uno-X Mobility.

Kristoff ansees som en av verdens beste spurtere og klassikerryttere. Han har vunnet en rekke store ritt, blant annet monumentene Flandern rundt i 2015 og Milano–Sanremo i 2014. Han har til sammen fire etappeseire i Frankrike rundt. Han tok bronsemedalje på landeveisrittet under OL i London i 2012, VM-sølv i Bergen i 2017 og EM-gull i Herning i 2017.

Tidlige år

Alexander Kristoff flyttet som niåring fra Oslo til Stavanger, og har siden starten hatt sin stefar Stein Ørn som personlig trener. Kristoff var blant Norges beste landeveissyklister som junior. Han vant ungdoms-NM som 16-åring og kom på fjerdeplass i ungdoms-OL.

I senior-NM i 2007 markerte han seg som en av landets beste landeveissyklister da han slo Thor Hushovd i spurten, og han ble norgesmester i fellesstart som 19-åring. Året etter ble han norgesmester i gateritt. I 2009 ble han U23-norgesmester i fellesstart og gateritt, og han ble nummer to på andre etappe av rittet Tour of Britain.

Internasjonal karriere

Etter å ha syklet for det norske laget Team Joker–Bianchi siden 2007, gikk Kristoff til profflaget BMC Racing Team i 2010. Etter to år, uten proffseire, forlot han BMC Racing Team til fordel for profflaget Team Katusha.

Etter flere andreplasser tok han steget helt til topps da han tok sin første proffseier i karrieren. Han spurtet inn til seier på tredje etappe i etapperittet Driedaagse van De Panne i Flandern, et ritt hvor han også syklet med ledertrøya i to etapper.

Gjennombrudd

Alexander Kristoff fikk sitt internasjonale gjennombrudd i 2012 da han blant annet vant første etappe i De-Panne Koksijde og tok bronse på fellestartrittet under OL i London.
.
Lisens: fri

Kristoff fikk sitt store internasjonale gjennombrudd under OL i London i 2012 da han tok bronsemedalje i fellesstart. Dette var første gang en mannlig norsk syklist vant en medalje i OL siden Dag Otto Lauritzen tok bronse i Los Angeles i 1984.

Sesongen 2014 var et suksessfullt år for Kristoff. Han vant sitt første monument, Milano–Sanremo, og tok en femteplass i vårklassikeren Flandern rundt. Han deltok i Frankrike rundt for andre gang, og vant 12. og 15. etappe.

Mestvinnende syklist

I 2015 vant han etapperittet Driedaagse van De Panne, og noen dager senere tok han sin største seier hittil i karrieren da han vant monumentet Flandern rundt. I tillegg vant han semiklassikeren Scheldeprijs og ble dermed den første rytteren som vant alle disse tre rittene i én og samme sesong. I juni vant han den syvende etappen i Sveits rundt, før han gjorde et skuffende Frankrike rundt i juli, som endte uten etappeseire. Under VM i Richmond ble han nummer fire på herrenes fellesstart.

Kristoff ansees som en av de beste norske syklistene gjennom tidene, og med sine 92 seire som profesjonell (per juli 2024) er han den mestvinnende norske syklisten gjennom tidene.

Éndagsritt

Alexander Kristoff fortviler etter å ha blitt slått på målstreken under VM på hjemmebane i Bergen i 2017. Kristoff ble henvist til sølv av Peter Sagan.
/Shutterstock.

Alexander Kristoff har bemerket seg i store, kjente éndagsritt. Med sin store kapasitet og raske spurt i flate og småkuperte sykkelløyper, har han vunnet flere av de gjeveste rittene en syklist kan vinne. I 2014 vant han Milano–Sanremo mot store navn som Fabian Cancellara og Mark Cavendish. I 2015 vant han Flandern rundt og i 2019 Gent–Wevelgem, også det i Flandern i Belgia.

Under europamesterskapet i 2017 vant Kristoff fellesstarten og kunne ikle seg den unike trøya som beviste at han var regjerende europamester i ett år. Samme år var det verdensmesterskap i Bergen, og på fellesstarten måtte Kristoff se seg slått på målstreken av Peter Sagan i det som var en svært jevn spurt. Med VM-sølv ble Kristoff første syklist til å ta medalje i OL, VM og EM for profesjonelle.

Etapperitt

Alexander Kristoff har deltatt i to av de tre store etapperittene, Frankrike rundt og Italia rundt. I sistnevnte har han deltatt to ganger, uten seire, mens i Frankrike rundt har han deltatt elleve ganger og vunnet fire etapper.

Han vant to etapper i 2014, én i 2018 og én i 2020. I 2020 vant han åpningsetappen og fikk dermed ikle seg den gule ledertrøya. I 2018 vant han den prestisjefylte finaleetappen på Champs-Elysees, tolv år etter at Thor Hushovd vant samme etappe.

Kristoff har seire fra andre etapperitt, som Tour of Oman, Tyskland rundt, Tour of Norway og Arctic Race of Norway. I sistnevnte har han også vunnet poengkonkurransen.

VM-kontroversen i 2016

I finalen på fellesstarten under VM i Qatar i 2016 kjempet både Kristoff og Edvald Boasson Hagen om seieren, men de endte som nummer sju og seks. Kristoff mente Boasson Hagen ikke fulgte opptrekksplanen, som gikk ut på at Boasson Hagen skulle hjelpe Kristoff til seier, og at lagkameraten selv gikk for medalje. Boasson Hagen hevdet på sin side at han gjorde så godt han kunne for å bringe Kristoff i best mulig posisjon før spurten. I flere år var Kristoff bitter for hvordan VM-finalen endte, og hevdet at han aldri mer kunne stole på Boasson Hagen.

2016-sesongen var et magert år for Kristoff. Han vant ikke et eneste WorldTour-ritt.

Norgesmesterskap

Som senior har Kristoff vunnet norgesmesterskap i fellesstart på landevei to ganger. Første gang var i 2007 da han som 19-åring overraskende slo Thor Hushovd i spurten. I 2011 vant han norgesmesterskapet i fellesstart på landevei og ble norgesmester for andre gang i karrieren.

Tilbake til norsk lag

Etter å ha syklet for WorldTour-lagene BMC Racing Team, Team Katusha, UAE Team Emirates og Intermarché-Wanty-Gobert ble han i 2023 hentet til det hardtsatsende norske laget Uno-X Mobility, som har lisens på nest øverste nivå (ProTeam) i internasjonal sykkelsport.

Meritter

  • EM-gull fellesstart (2017)
  • VM-sølv fellesstart (2017)
  • OL-bronse fellesstart (2012)
  • 4 etappeseire i Frankrike rundt (2014, 2018 og 2020)
  • Milano–Sanremo (2014)
  • Flandern rundt (2015)
  • Gent–Wevelgem (2019)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg