Tadej Pogacar feirer seieren i Frankrike rundt 2021 på podiet i Paris. . Av /NTB/AP. Begrenset gjenbruk

Tadej Pogačar

Faktaboks

Tadej Pogačar
Født
21. september 1998, Klanec
Tadej Pogačar fotografert som vinner av 3. etappe av Slovenia rundt 2022.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Tadej Pogačar er en slovensk landeveissyklist som blant annet har vunnet Frankrike rundt, Liége–Bastogne–Liége og Il Lombardia. Han sykler for profflaget UAE Team Emirates.

Pogačar vant Tour de l'Avenir i 2018, et ritt som regnes som «ungdommens Frankrike rundt». I 2019 ble han tidenes yngste vinner av et UCI WorldTour-etapperitt, da han vant California rundt. Samme år debuterte han i Spania rundt hvor han vant tre etapper, ungdomskonkurransen og tok en tredjeplass sammenlagt. I 2020 debuterte han i Frankrike rundt og vant sammenlagt, i tillegg til å vinne tre etapper, klatretrøya og ungdomstrøya. Det samme gjorde han året etter, i 2021.

Pogačar er en av verdens beste syklister, med særlige kvaliteter i fjellene og på temposykkelen. På den nest siste, og avgjørende, dagen av 2020-utgaven av Frankrike rundt vant han tempoetappen og sikret seg sammenlagtseieren sensasjonelt foran landsmannen Primož Roglič.

I 2021 skrev han historie ved å være den første Frankrike rundt-vinneren som også vant to monument og tok olympisk medalje samme år, etter å ha sikret seg bronsemedalje i fellesstart.

Meritter

Tadej Pogačar i gult på den 21. og siste etappen av Frankrike rundt i 2020.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

2021:

2020:

2019:

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg