Faktaboks

Tadej Pogačar
Uttale

pågatsjar

Født
21. september 1998, Klanec, Slovenia
Tadej Pogačar.
Tadej Pogačar fotografert som vinner av 3. etappe av Slovenia rundt 2022.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Tadej Pogačar er en slovensk landeveissyklist som blant annet har vunnet Frankrike rundt to ganger, Flandern rundt, Liége–Bastogne–Liége og Il Lombardia. Han sykler for profflaget UAE Team Emirates.

Pogačar er en av verdens beste syklister, som har sin største styrke i motbakker og på temposykkelen. Han er likevel en utypisk sammenlagtrytter som også har vunnet store éndagsritt i flatere terreng.

Gjennombrudd

Pogačar vant Tour de l'Avenir i 2018, et ritt som regnes som «ungdommens Frankrike rundt». I 2019 ble han tidenes yngste vinner av et UCI WorldTour-etapperitt da han vant California rundt. Samme år debuterte han i Spania rundt hvor han vant tre etapper, ungdomskonkurransen og tok en tredjeplass sammenlagt.

Seier i Frankrike rundt

I 2020 debuterte han i Frankrike rundt og vant sammenlagt, i tillegg til å vinne tre etapper, klatretrøya og ungdomstrøya. På den nest siste, og avgjørende, dagen vant han tempoetappen og sikret seg sammenlagtseieren sensasjonelt foran landsmannen Primož Roglič.

Året etter vant han Frankrike rundt nok en gang – denne gangen hadde han få seriøse utfordrere og vant med god margin.

I 2021 skrev han historie ved å være den første Frankrike rundt-vinneren som også vant to monumenter (de mest prestisjetunge endagsrittene) og tok olympisk medalje samme år, etter å ha sikret seg bronsemedalje i fellesstart.

Han vant også monumentene Liége–Bastogne–Liége i april og Il Lombardia i oktober 2021.

Ned fra tronen

I 2022 ble han vippet ned fra sykkeltronen da han ble ettertrykkelig slått av danske Jonas Vingegaard i Frankrike rundt. Han slo imidlertid tilbake med en sterk høstsesong, der han igjen gikk til topps i Il Lombardia i Italia.

Som rytter er Pogačar unik. Bare en håndfull syklister har gjennom historien vunnet etapperitt som Frankrike rundt i tillegg til å konkurrere om seieren i flatere endagsritt. I 2023 vant Pogačar først det tradisjonsrike etapperittet Paris–Nice, før han var nær ved å vinne Milano–Sanremo, også kalt «spurternes klassiker», i Italia. Deretter feide han all motstand til side og tok seieren i Flandern rundt i Belgia, også det et ritt sjelden vunnet av tidligere Frankrike rundt-mestere.

Han var storfavoritt til også å vinne Liége–Bastogne–Liége, men veltet og brakk håndleddet tidlig i rittet.

Tilbake på vinnersporet

Under Frankrike rundt i 2024 viste Pogačar igjen sin styrke da han distanserte konkurrentene og vant de kuperte, fjerde, fjortende og femtende etappene. Han syklet i den gule ledertrøyen fra den andre etappen. Til sammen har han vunnet 14 etapper i Frankrike rundt.

Meritter

Tadej Pogačar.

Tadej Pogačar i gult på den 21. og siste etappen av Frankrike rundt i 2020.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

2024

 • Liége–Bastogne–Liége
 • Strade Bianche
 • Catalonia rundt
 • Frankrike rundt 4., 14. og 15. etappe

2023

 • Paris–Nice
 • Flandern rundt
 • VM-bronse i fellesstart

2022

 • Il Lombardia
 • Strade Bianche
 • Tirreno-Adriatico

2021

 • Il Lombardia
 • Frankrike rundt
 • Liége–Bastogne–Liége

2020

 • Frankrike rundt

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg