Gino Bartali regnes som en av tidenes fremste italiensk landeveissykliser og han vant flere store ritt i sin karriere, blant annet Italia rundt tre ganger og Frankrike rundt to ganger.

Fulgur Photo-Press/Spaarnestad Photo. fri

Gino Bartali, tidligere italiensk landeveissyklist. Bartali hadde sin storhetstid på 1930 og 1940-tallet og var blant datidens fremste syklister og regnes idag som en av Italias beste syklister gjennom tidene. Bartali var kjent som en veldig sterk klatrer og i løpet av karrieren vant han blant annet Frankrike rundt to ganger og Italia rundt tre ganger.

Bartali fikk sitt store gjennombrudd da han vant klatretrøyen i Italia rundt i 1935. Senere gikk han helt til topps og tok sammenlagtseieren Italia rundt to år på rad (1936, 1937) og Frankrike rundt i 1938. Etter at 2. verdenskrig brøt ut konkurrerte ikke Bartali på flere år, men det ble senere kjent at han hadde brukt sykkelen som transportmiddel da han var kurer for den italienske motstandsbevegelsen.

Da krigen tok slutt og konkurransene startet opp igjen viste Bartali at han fortsatt var blant de beste rytterne i verden og vant blant annet Italia rundt for tredje gang i 1946 og Frankrike rundt for andre gang i 1948. I syv utgaver av Italia rundt ble han kåret til den beste klatreren og vant tittelen "Fjellenes konge". I tillegg vant han Milan- Sanremo fire ganger (1939, 1940, 1947, 1950) og Giro di Lombardia to ganger (1939, 1940)

Store deler av hans karriere var preget av rivaleriet med Fausto Coppi. Begge var i verdenstoppen og det var tett konkurranse mellom de to italienerne.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.