Faktaboks

Gino Bartali

Il Pio

Født
18. juli 1914, Firenze, Italia
Død
5. mai 2000, Firenze, Italia
Gino Bartali regnes som en av tidenes fremste italiensk landeveissykliser og han vant flere store ritt i sin karriere, blant annet Italia rundt tre ganger og Frankrike rundt to ganger.
.
Lisens: fri

Gino Bartali var en italiensk landeveissyklist. Han hadde sin storhetstid på 1930- og 1940-tallet og var blant datidens fremste syklister. Han regnes i dag som en av Italias beste syklister gjennom tidene. Bartali var kjent som en veldig sterk klatrer, og i løpet av karrieren vant han blant annet Frankrike rundt to ganger og Italia rundt tre ganger.

Karriere

Bartali fikk sitt store gjennombrudd da han vant klatretrøyen i Italia rundt i 1935. Senere gikk han helt til topps og tok sammenlagtseieren i Italia rundt to år på rad (1936 og 1937) og Frankrike rundt i 1938. Etter at andre verdenskrig brøt ut, konkurrerte ikke Bartali på flere år, men det ble senere kjent at han hadde brukt sykkelen som transportmiddel da han var kurer for den italienske motstandsbevegelsen.

Da krigen tok slutt og konkurransene startet opp igjen, viste Bartali at han fortsatt var blant de beste rytterne i verden. Han vant blant annet Italia rundt for tredje gang i 1946 og Frankrike rundt for andre gang i 1948. I syv utgaver av Italia rundt ble han kåret til den beste klatreren og vant tittelen «Fjellenes konge». I tillegg vant han Milano–Sanremo fire ganger (1939, 1940, 1947 og 1950) og Giro di Lombardia to ganger (1939 og 1940)

Store deler av hans karriere var preget av rivaliseringen med Fausto Coppi. Begge var i verdenstoppen, og det var tett konkurranse mellom de to italienerne.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg