Italia rundt er ansett som det tøffeste av de tre store etapperittene på grunn av de bratte og lange stigningene.
.
Lisens: fri
Thor Hushovd

Norske Thor Hushovd rett etter spurtseiren på 8. etappe i Frankrike rundt 2004. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Sykkelritt er en konkurranse om å sykle en distanse raskest mulig. Noen sykkelritt går over en dag (endagsritt) mens andre går over flere etapper (etapperitt). I mange sykkelritt starter rytterne samtidig, og det gjelder da å komme først til mål. I enkelte ritt og etapper har man individuell start (enkeltstart), og vinneren er den som bruker kortest tid fra start til mål.

Lag

I nasjonale og internasjonale mesterskap (bortsett fra lagtempo) konkurrerer sykkelrytterne på et nasjonalt lag, mens ellers representerer rytterne lag som oftest bærer navnet til den største eller de to største sponsorene.

Syklistene har ulike roller på laget. Noen er kaptein under etapperitt mens andre er kaptein under endagsritt, alt etter rytterens kvaliteter og fysiske form. Noen ryttere er dedikerte hjelperyttere som har i oppgave å «beskytte» sin kaptein for vindmotstand og uhell, samt hente vannflasker og annen næring. De er betalt for å gjøre disse oppgavene, og alle lag har tydelige roller i henhold til lagets plan for det enkelte sykkelritt. Ellers har lagene sportsdirektører, mekanikere, leger, fysioterapeuter, kokker og eventuelle presseansvarlige. Eventuelle pengepremier deles som oftest likt på laget, uansett om enkeltpersonen vant som syklist eller er mekaniker.

Endagsritt

De største og mest populære endagsrittene internasjonalt er

I tillegg kommer sykkeløvelsene i OL og VM.

I Norge finnes blant andre endagsrittene Birkebeinerrittet og Sundvolden Grand Prix.

Etapperitt

Et etapperitt går over flere dager, og den rytteren som har brukt kortest tid sammenlagt når rittet er over, blir kåret til vinner. De største og mest populære etapperittene internasjonalt er:

Det arrangeres ikke etapperitt som verdensmesterskap eller i OL.

I Norge finnes blant andre etapperittene Arctic Race of Norway og Tour of Norway.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg