Marco Pantani

Faktaboks

Marco Pantani

Il Pirata - Piraten

Født
13. januar 1970, Cesena, Italia
Død
14. februar 2004, Rimini, Italia

Marco Pantani var ansett som en av Italias beste syklister gjennom tidene og på grunn av sin lette kroppsbygning var han en spesialist på fjelletapper.

.
Lisens: fri

Artikkelstart

Marco Pantani var en italiensk landeveissyklist. Han var ansett som en av verdens beste ryttere på 1990-tallet og kjent som en klatrespesialist. I løpet av karrieren vant Pantani blant annet Frankrike rundt og Italia rundt i 1998 og tok VM-bronse på fellesstartrittet i 1995.

Pantani startet sin profesjonelle karriere i 1992 og ble regnet som et stort talent innen sykkelsporten. Han vant blant annet ungdomstrøya i Frankrike rundt i 1994 og i 1995 og kom på andreplass i Italia rundt i 1994. I 1997 satte han det som fremdeles er gjeldende rekord opp det legendariske fjellet L'Alpe d'Huez i Frankrike rundt, med tiden 37 minutter og 35 sekunder. Som syvende rytter i historien vant han sammenlagtseieren i Frankrike rundt og Italia rundt i samme år i 1998. Året etter var han nær en ny sammenlagtseier i Italia rundt, men ble kastet ut av rittet etter en test som viste for høye blodverdier.

Etter utkastelsen av Italia rundt i 1999 gikk karrieren nedover og Pantani var innblandet i flere dopingsaker, men ble aldri dømt for brudd på dopingbestemmelsene. Italieneren led av depresjon og var senere innlagt på behandlingshjem for både sykdommen og sitt narkotikamisbruk. Etter et kort comeback på sykkelen i 2003 ble han funnet død på et hotellrom i den italienske turistbyen Rimini. Dødsårsaken var en overdose av det narkotiske stoffet kokain.

Som en hyllest til Pantani har én fjelletappe på hver utgave av Italia rundt fått navnet Cima Pantani.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg