Marco Pantani var ansett som en av Italias beste syklister gjennom tidene og på grunn av sin lette kroppsbygning var han en spesialist på fjelletapper.

Hein Ciere/Wikimedia Commons. fri

Marco Pantani, italiensk landeveissyklist. Var ansett som en av verdens beste ryttere på 1990-tallet og kjent som en klatrespesialist. I løpet av karrieren vant Pantani blant annet Frankrike rundt og Italia rundt i 1998 og tok VM-bronse på fellestartrittet i 1995. 

Pantani startet sin profesjonelle karriere i 1992 og han var ansett som et stort talent innen sykkelsporten. Han vant blant annet ungdomstrøyen i Frankrike rundt i 1994 og 1995 og kom på andre plass i Italia rundt i 1994. I 1997 satte han det som er gjeldende raskeste tid opp det legandariske fjellet L'Alpe d'Huez i Frankrike rundt, med tiden 37 minutter og 35 sekunder. Som syvende rytter i historien vant han sammenlagtseieren i Frankrike rundt og Italia rundt i samme år i 1998. Året etter var han nær en ny sammenlagtseier i Italia rundt, men ble kastet ut av rittet etter at en test viste at han hadde for høye blodverdier. 

Etter utkastelsen av Italia rundt i 1999 gikk karrieren nedover og Pantani ble blandet inn i flere dopingsaker, men ble aldri dømt for brudd på dopingloven. Italieneren led av depresjon og var senere innlagt på behandlingshjem for både sykdommen og sitt narkotikamisbruk. Etter et kort comeback på sykkelen i 2003 ble han funnet død på et hotellrom i den italienske turistbyen Rimini. Dødsårssaken var en overdose av det narkotiske stoffet kokain.

Som en hyllest til Pantani har én fjelletappe på hver utgave av Italia rundt fått navnet Cima Pantani. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.