Kings Bay-saken, politisk strid i Norge i 1963. Saken førte til at den sittende regjeringen fra Arbeiderpartiet, med statsminister Einar Gerhardsen måtte gå av. Bakgrunnen var en gruveulykke ved Kings Bay-gruveneSvalbard 5. november 1962, der 21 gruvearbeidere ble drept i en eksplosjon.

Saken ble utløst i juni 1963 da et granskingsutvalg (Tønseth-kommisjonen) avgav sin rapport, hvor de sikkerhetsmessige tiltak ved Kings Bay-gruvene på Svalbard ble sterkt kritisert.

Industriminister Kjell Holler gikk av straks rapporten ble kjent 20. juni 1963, og i et dramatisk møte samme kveld besluttet Stortinget å utsette sin oppløsning som var berammet til neste dag.

22. juni la regjeringen frem en stortingsmelding om ulykken og en proposisjon om innstilling av driften, og disse to saker ble oversendt til Stortingets industrikomité og kommunalkomité i fellesskap. Innstilling ble avgitt 16. august, og flertallet, Arbeiderpartiets representanter, konkluderte med at det ikke var grunnlag for kritikk verken mot de statsråder som hadde hatt med saken å gjøre, eller mot regjeringen som helhet.

Mindretallet, de borgerlige partiers representanter, konkluderte med et klart mistillitsforslag til regjeringen.

Stortingsdebatten tok til 20. august, og etter fire dagers heftig debatt som i sin helhet ble overført i radio og fjernsyn, ble mistillitsforslaget vedtatt med 76 mot 74 stemmer. Regjeringen gikk av, og en regjering av de fire borgerlige partier under ledelse av Høyres parlamentariske fører, John Lyng, ble utnevnt 25. august.

Denne regjeringen ble så felt etter en ny heftig stortingsdebatt, erklæringsdebatten 18.–20. september, og fratrådte 25. september. Ved begge voteringer var Sosialistisk Folkepartis to stortingsrepresentanter avgjørende for utfallet.

Kings Bay-saken fikk betydning for norsk politikk, blant annet ved å utkrystallisere et fullt politisk samarbeid mellom de fire borgerlige partier. Etter at Gerhardsen kom tilbake som statsminister for en ny Ap-regjering høsten 1963, ble Harry Lindstrøm langt på vei utpekt som syndebukk, både for Kings Bay og for problemer i norsk industripolitikk mer generelt. I senere tid anser mange Lindstrøm som offer for et justismord.

  • Karmly, Dag (1975). Kings Bay-saken. Oslo : Gyldendal

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.