Faktaboks

Christine Meyer
Christine Benedichte Meyer
Født
22. januar 1964, Bergen
Christine Meyer
Christine Meyer
Av /SSB pressefoto .

Christine Meyer er en norsk økonom og politiker fra Høyre, som fra 2023 er byrådsleder i Bergen. Meyer er utdannet siviløkonom og ble dr.oecon. i 1996. Fra 1997 var hun førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole, og hun var professor samme sted 2007–2011 og fra 2017.

Hun var direktør i Konkurransetilsynet i perioden 2011–2015. Meyer var administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå fra 2015 til 2017, da hun etter et dramatisk oppgjør med finansminister Siv Jensen fratrådte på dagen.

Politiker

Meyer var statssekretær i Arbeids- og administrasjonsdepartementet fra 2001 til 2003. Hun var finansbyråd i Bergen 2007–2009, og byråd for helse og inkludering samme sted fra 2009 til 2011.

Fra 2023 er Christine Meyer byrådsleder i Bergen. Hun leder et byråd med støtte fra Høyre, Senterpartiet, Fremskrittspartiet, Pensjonistpartiet, Bergenslisten og Industri- og næringspartiet.

I 2006 giftet Meyer seg med tidligere professor ved Norges Handelshøyskole Victor Norman. Norman var Meyers sjef da han var arbeids- og administrasjonsminister i Kjell Magne Bondeviks andre regjering.

Statistisk sentralbyrå

Meyer var administrerende direktør i Statistisk sentralbyrå fra 2015 til 13. november 2017, da hun etter et dramatisk oppgjør med finansminister Siv Jensen fratrådte på dagen. Finansministeren hadde hatt flere møter med Christine Meyer og uttrykte offentlig at hun ikke lenger hadde tillit til direktøren.

Statistisk sentralbyrå, som er underlagt Finansdepartementet, hadde gjennom 2017 arbeidet med en større omorganisering som statsråden var sterkt kritisk til. Omorganiseringen innebar blant annet at sentrale medarbeidere i forskningsavdelingen mot sin vilje skulle overføres til statistikkavdelingen. Meyer ønsket at en større del av forskningsavdelingens produksjon skulle bli publisert internasjonalt. Siv Jensen mente at omorganiseringen burde stilles i bero til statistikklovutvalget la fram sin innstilling i desember samme år. I denne prosessen hadde også styret i Statistisk sentralbyrå advart mot omfanget og tempoet i omorganiseringen.

Etter flere møter med departementet gikk Meyer med på å utsette omorganiseringen av forskningsavdelingen. Et konfliktfylt og politisk følsomt tema i tilknytning til Meyer–Jensen-feiden gjaldt arbeidet med et innvandrerregnskap som en sentral medarbeider i forskningsavdelingen var ansvarlig for. Etter hvert som konflikten utviklet seg, til dels for åpen scene, begynte ledende opposisjonspolitikere å reagere. Kontroll- og konstitusjonskomiteen i Stortinget ba finansministeren svare på en rekke spørsmål om striden med Christine Meyer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg