Faktaboks

Skatteetaten
Forretningsadresse
Oslo
Daglig leder
Nina Funnemark
Logo
Logo
Av .
Skatteetaten
Skatteetatens hovedkontor på Helsfyr i Oslo.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Skatteetaten er en offentlig etat som har hovedansvaret for å sikre at de fleste statlige skatter og avgifter blir korrekt fastsatt og innbetalt. Gjennom disse oppgavene sørger etaten for det finansielle grunnlaget for offentlig virksomhet i Norge.

Skatteetatens skriver ut skattekort, forskuddsskatt, kontrollerer skattemeldingene og har ansvar for folkeregisteret. Videre fastsetter og kontrollerer etaten folketrygdavgifter og merverdiavgift, krever inn merverdiavgift og en rekke andre avgifter og gebyrer for staten.

Skatteetaten er underlagt Finansdepartementet, og før 2018 var etaten inndelt i fem regioner i tillegg til Skattedirektoratet. Fra 2019 ble regionene og de spesialiserte skattekontorene erstattet av divisjoner og avdelinger som har landsomfattende oppgaver. Skatteetaten ble deretter bestående av direktoratets fire avdelinger og seks divisjoner med ansvar for hele landet innen sine respektive fagfelt. De seks divisjonene er fordelt på 57 skattekontor rundt i landet, og divisjonene ledes fra ulike geografiske steder.

Fra 2015 er Statens innkrevingssentral en del av Skatteetaten. I 2016 overtok Skatteetaten ansvaret for innkreving av avgifter og toll fra Tolletaten. I 2018 ble NAV Innkreving flyttet til Skatteetaten. I 2020 overtok Skatteetaten ansvaret for innkreving av inntektsskatt og arbeidsgiveravgift fra de kommunale skatteoppkreverne (kemnerkontorene). Etter disse omorganiseringene er Skatteetaten ansvarlig for å for å innkreve det aller meste av statlige skatter og avgifter i Norge, samt en rekke andre offentlige krav som eksempelvis bot, gebyr, mulkt og erstatning.

Etaten hadde i 2022 omkring 7050 ansatte og samlet skatte- og avgiftsproveny var nesten 2623 milliarder kroner.

Skattedirektør fra 2020 er Nina Schancke Funnemark.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Skatteetaten
Sektorkode
6100 Statsforvaltningen
Næringskode(r)
84.110 Generell offentlig administrasjon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg