Nasjonalbudsjett er et forhåndsoverslag over de viktigste postene i nasjonalregnskapet for en forestående periode. Det bygger delvis på prognoser over viktige størrelser, delvis på programmer for offentlig økonomisk virksomhet, og er et hjelpemiddel til å trekke opp rammene for denne virksomheten.

Faktaboks

Uttale
nasjonˈalbudsjett

Det utarbeides i Finansdepartementet og legges frem hvert år som melding nr. 1 til Stortinget. I denne redegjør regjeringen for den ventede økonomiske utviklingen og for sitt økonomiske program.

Hovedprinsippet for utarbeidelsen er at man tar utgangspunkt i forventet bruttonasjonalprodukt, og forventninger for størrelser gitt utenfra. Ut fra dette fastlegges ønsket størrelse på investering, fellesforbruk og privat konsum, og virkemidler som skattesatser og kredittilførsel fastsettes med sikte på å oppnå disse målene.

Det praktiske arbeidet foregår ved alternative beregninger med detaljerte matematiske modeller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg