Folketrygdfondet

Artikkelstart

Folketrygdfondet er et norsk, statlig fond som forvalter tidligere opptjent overskudd i folketrygden. Inntektene av fondets midler tilfaller statskassen. Fondet er underlagt Finansdepartementet, i likhet med et annet og atskillig større fond: Statens pensjonsfond utland, også kjent som «oljefondet».

Faktaboks

Også kjent som

Statens pensjonsfond Norge

Folketrygdfondet ble opprettet i medhold av lov om folketrygd av 17. juni 1966. Administrerende direktør (fra 2018) er Kjetil Houg.

Aksjer og obligasjoner

Fra 1991 har fondet hatt adgang til å være en aktiv investor i aksje- og obligasjonsmarkedet, innenfor gitte grenser. På grunn av sin størrelse er Folketrygdfondet blitt en betydelig aktør i det nordiske kredittmarkedet. Finansdepartementet har fastsatt at investeringer skal være fordelt med rundt 60 prosent i aksjer og 40 prosent i obligasjoner.

Statens obligasjonsfond (SOF) ble etablert i slutten av mars 2020 og var ved utgangen av året investert i 90 lån utstedt av 66 utstedere. Kapitalen i SOF økte i 2020 med 312 millioner kroner til 50,3 milliarder kroner.

Avkastning

Fondet hadde en avkastning på gjennomsnittlig 8,1 prosent årlig i årene 2011–2021. Det fikk en avkastning på 12,4 prosent i 2019, som er det beste noen gang i Folketrygfondets historie. Den 1. januar 2021 hadde fondet en verdi på 292,2 milliarder kroner. Aksjer utgjør over halvparten av verdien.

De største aksjepostene er (2020): Equinor (22 milliarder kroner), Den norske Bank (15 milliarder kroner), Telenor (13 milliarder kroner), Mowi (9 milliarder kroner), Schibsted (6 milliarder kroner), Yara (6 milliarder kroner), Orkla (5 milliarder kroner) og Norsk Hydro (5 milliarder kroner).

Administrerende direktører

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg