Faktaboks

Folketrygdfondet

Statens pensjonsfond Norge

Forretningsadresse
Oslo
Daglig leder
Kjetil Houg
Styreleder
Siri Birgit Teigum

Folketrygdfondet er et norsk, statlig fond som forvalter tidligere opptjent overskudd i folketrygden. Det offisielle navnet på fondet er Statens pensjonsfond – Norge. Inntektene av fondets midler tilfaller statskassen. Fondet er underlagt Finansdepartementet, i likhet med et annet og atskillig større fond: Statens pensjonsfond- Utland, også kjent som «oljefondet».

Folketrygdfondet ble opprettet i medhold av lov om folketrygd av 17. juni 1966.

Aksjer og obligasjoner

Folketrygdfondet er en betydelig aktør i det nordiske kredittmarkedet (obligasjoner) og blant de aller største på Oslo Børs (aksjer). Finansdepartementet har fastsatt at investeringene skal være fordelt med rundt 60 prosent i aksjer og 40 prosent i obligasjoner. Investeringene er fordelt med 85 prosent i Norge og 15 prosent på resten av Norden.

Avkastning

Fondet hadde en avkastning på gjennomsnittlig 7,8 prosent årlig i årene 2014–2023. Det fikk en avkastning på 11,4 prosent i 2023, som er det nest beste noen gang i Folketrygdfondets historie. Det beste året var 2021, da fondet hadde en avkastning på 14 prosent.

1. januar 2024 hadde fondet en verdi på 354 milliarder kroner. De største aksjepostene er (2023): Equinor (16 % av fondets portefølje), Den norske Bank (9 %), Aker BP (4,6 %), Novo Nordisk (4,2 %), Norsk Hydro (4 %), Mowi (3,8 %), Telenor (3,3 %),Yara (2,8 %), Orkla (2,7 %) og Schibsted (2,5 %).

Administrerende direktører

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Faktaboks

Folketrygdfondet
Sektorkode
6100 Statsforvaltningen
Næringskode(r)
84.110 Generell offentlig administrasjon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg