Faktaboks

Tolletaten
Forretningsadresse
Oslo
Daglig leder
Øystein Børmer

Tolletaten skal motvirke ulovlig inn- og utførsel av varer (smugling) og sørge for riktig deklarering, fastsettelse og rettidig innbetaling av toll og avgifter.

Øystein Børmer er tolldirektør siden 2017.

Tolletaten hører inn under Finansdepartementet og består av ett direktorat i fem avdelinger og seks regioner. Til saksområdet hører innkreving av toll og avgifter, grensekontroll og etterretningsinnhenting i forbindelse med internasjonal person- og varetransport. Direktoratet har omtrent 1400 ansatte og gjennomfører vel 50 000 importkontroller med treff (2017).

Historikk

1. juli 1957 ble Direktoratet for tollsaker opprettet for å lede og samordne den virksomheten som ble utført i etatens mange regionale og lokale enheter. Etaten var tidligere underlagt Finans- og tolldepartementet. Toll- og avgiftsdirektorat ble opprettet i 1974 etter sammenslåingen av Avgiftsdirektoratet og Tolldirektoratet.

I 2016 ble flere oppgaver med innhenting av avgifter (deriblant bilavgiften) overført til Skatteetaten.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

Tolletaten
Sektorkode
6100 Statsforvaltningen
Næringskode(r)
84.110 Generell offentlig administrasjon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg