Bolærne, øygruppe i ytre Oslofjord, Nøtterøy kommune, Vestfold. Øygruppen består av de tre øyene Østre, Mellom og Vestre Bolærne, samt cirka 40 mindre øyer og holmer. I alt er arealet 2,6 km². Mellom Bolæren er den største, med sine 1,1 km². Øyene er skogbevokste.

På Østre Bolæren som er på 0,6 km², er det et plantefredningsområde. Vestfold fylkeskommune kjøpte øya i 2004. Nøtterøy kommune kom inn på eiersiden i 2005. Fram til 31. desember 2015 ble øya drevet av et sameie av Vestfold fylkeskommune med 90 prosent og Nøtterøy kommune med ti prosent. Ifølge en avtale av 2015 melom de parter overtok Nøtterøy kommune øya 1. januar 2016. Avtalen innebar at kommunen fra fylkeskommunen fikk 15 millioner kroner, som blant annet skal brukes til å rive administrasjonsbygget med restaurant for det tidligere Bolærne fort. Ifølge kommunestyrets vedtak av mars 2015 skal det kommunale eierskap ta utgangspunkt i at øya skal være åpen for alle, og at «nye driftskonsepter skal bygge på øyas natur- og kulturhistoriske kvaliteter». Østre Bolærne skal således være «et opplevelsessted og reisemål for fritidsbåtfolket». Kommunen går derfor inn med 5,5 millioner kroner for nødvendig oppgradering, spesielt i havneområdet. Dette er bakgrunnen for at øya fra 1. januar 2016 drives under navnet Færder leirsted.

Det går hurtigbåt onsdag, fredag, lørdag og søndag fra påske til oktober mellom Tønsberg, Østre Bolærne og Vestre Bolærne.

Flere av de mindre øyene er vernet som fuglefredningsområde: På Østre Bolæren er en forekomst av kammarimjelle fredet. Hele øygruppa inngår i det større Ormø-Færder landskapsvernområde.

Bolærne har hatt fastboende siden 1500-tallet, vesentlig loser og fiskere. På 1800-tallet ble det flere steder brutt bygningsstein av bergarten tønsbergitt; blant annet er sokkelen til Slottet herfra.

Øyene ble ervervet av Forsvaret ved ekspropriasjon fra grevskapet Jarlsberg i 1916. Bolærne fort stod ferdig utbygd i 1974. Fortet ble vedtatt nedlagt i 2006.

Øyene har også en del sivile minner; blant annet Grevestuen (fredet 2004), som har tilhørt Jarlsberg hovedgård, og Grøndahls hus og brygge.

Etter avmilitariseringen av øyene er det gjennomført et stort oppryddingsarbeid for å legge forholdene til rette for friluftsliv.

Navnet er visstnok avledet av norrønt borð, 'rand, kant', og sikter i så fall til at øyene ligger som en rand (bord) for den ytre kanten av skjærgården i Nøtterøy.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.