Færder nasjonalpark ligger i Vestfold fylke, og ble offisielt åpnet 31. august 2013, som den 37. nasjonalparken på det norske fastlandet og den første i Vestfold. Verneplanen for Færder nasjonalpark ble vedtatt av Kongen i statsråd 23. august 2013. Færder nasjonalparksenter, som ble åpnet av dronning Sonja 27. juni 2015, er kommet i stand etter et samarbeid mellom Tønsberg kommune og de tidligere Nøtterøy og Tjøme kommuner, som ble slått sammen til Færder kommune 1. januar 2018.

Nasjonalparken ligger i Færder kommune og utgjør 325 km² sjøareal og 15 km² landareal. Nasjonalparken strekker seg fra Ormøy i Nøtterøy kommune i nord til Færder fyr i sør. Øyene sør for Hvasser og Verdens Ende inngår i nasjonalparken. Det gjør også Moutmarka, som er den viktigste lokaliteten for beitemarkssopper i Vestfold og et av landets viktigste insektområder.

Den fredete fyrstasjonen Færder fyr på øya Tristein og det gamle fredete fyrmiljøet på Store Færder er en del av parken. Det samme gjelder Grevestuen på Mellom Bolæren, som er en av de eldste jakthyttene i landet og landskapsvernområder som Ormø–Færder og Storemyr–Fagerbakken i Færder, samt en rekke naturreservater. Sammen med Ytre Hvaler nasjonalpark i Østfold og Kosterhavets nasjonalpark på svensk side utgjør Færder nasjonalpark en stor og nesten sammenhengende økologisk og landskapsmessig enhet på til sammen cirka 1 100 km².

Nasjonalparksenteret på Verdens Ende ble åpnet av dronning Sonja 27. juni 2015. Nasjonalparken ble opprettet for å bevare et større naturområde med representative økosystemer ved kysten i Ytre Oslofjord med særlig vekt på variasjonen og mangfoldet knyttet til landskap, geologi og biologi på land og i sjøen. Totalt er det per mars 2015 registrert 324 rødlistede arter i området, blant annet kammarimjelle og gul hornvalmue og 13 marine arter.

Sjøområdene har stor variasjon i livsmiljøer med både fjellkløfter og bløtbunnsområder, og det er et stort artsmangfold både på grunt og dypt vann. Sjøbunnen er også vernet. Parken speiler en kystkultur med kombinasjon av fiske, landbruk og sjøfart gjennom generasjoner. På land finnes det gravplasser, steingjerder og historisk kulturlandskap med beiter, slåttemarker og historiske bygninger.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.