Nøtterøy

Artikkelstart

Nøtterøy er en øy i Ytre Oslofjord. Den nordlige delen av øya ligger i Tønsberg kommune, mens den sørlige delen er i Færder kommune. Med et areal på 44,07 kvadratkilometer er Nøtterøy den største øya i Vestfold. Øya har tre tettsteder: Årøysund, Glomstein og Kjøpmannskjær med henholdsvis 1624, 788 og 421 innbyggere (2017).

En bro over Vrengensundet forbinder de to øyene Tjøme og Nøtterøy. Det er ferge mellom Tenvik på på den sørvestlige delen av øya og Veierland (Vestgården og Tangen). Om sommeren er det også ferge mellom Tenvik og Engø i Sandefjord.

Natur

Berggrunnen består av monzonittiske bergarter fra permtiden (grå til blågrå larvikitt, stedvis omdannet til rødbrun tønsbergitt) med enkelte mindre partier av pegmatitt (som kan ha edelstensutviklet feltspat/månesten) og diabas. Landskapet er småkupert, høyest i sør (101 moh.) og vest. Langs sjøen og andre steder der fjellet er bart, er det store, tydelige skuringsmerker fra siste istid. Floraen er meget rik.

Tidligere kommune

Fram til 31. desember 2017 var Nøtterøy egen kommune. Nøtterøy og Tjøme kommuner ble i 2016 enige om å slå seg sammen til Færder kommune i forbindelse med regjeringen Solbergs kommunereform. Dette ble besluttet i statsråd 18. mars 2016 med virkning fra 1. januar 2018.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg