England er den dominerende delen av øya Storbritannia, og avgrenses i nord av Skottland, i vest av Irskesjøen, Wales og Atlanterhavet, i sør av Den engelske kanal og i øst av Nordsjøen.

For 730 millioner år siden var England en vulkansk øybue nær en subduksjonssone på kanten av Gondwana-kontinentet. Granittiske høydeområder i Dartmoor, Bodmin Moor og Scilly Isles i Cornwall ble dannet på denne tiden.

I kambriumtiden trakk havet seg innover England og det ble avsatt leire blant annet ved Nuneaton i The Midlands. I ordoviciumtiden sprakk Gondwanaland opp og England ble en del av Avalonia. Ved Skiddaw i Lake District ble leire avsatt ved nordgrensen til Avalonia. Helvellyn og Scafell Pike-fjellene består av lavabergarter som tilhører Borrowdale vulkanittgruppe. Vulkansk aske og lava fra silurtiden finnes i Mendip Hills. England lå i sørlige del av den kaledonske fjellkjede.

I devontiden ble Old Red-sand avsatt over sentrale og sørlige deler av England ved erosjon av den kaledonske fjellkjede. I karbontiden trakk det rheiske hav seg innover England og dannet et grunt havområde. Kalk fra karbontiden utgjør Mendip Hills i Peak District i Derbyshire, nordlige Lancashire og nordlige Penninene. Over denne kullholdige kalksteinen ble det avsatt mørk marin skifer, siltstein og grovkornet sandstein som tilhører Millstone Grit-formasjonen. I Yorkshire Dales med Ingleborough ses formasjonen over karbonførende kalkstein i landskapet under. Senere i karbontiden ble kull dannet i elvedeltaer som finnes så langt sør som Kent og nordover til Tyne and Wear.

Variscisk folding fant sted i permtiden så langt nord som Derbyshire og Berwick-upon-Tweed. Ved slutten av permtiden hadde England ørkenklima og det ble dannet «red beds». Vulkansk intrusjon av kvartsdoleritt som utgjør Whin Sill, finnes ved High Force på Alston Block og ved Hadrian's Wall. Tethyshavet og Zechsteinhavet ble dannet i permtiden. I England ble leire, kalk og grus avsatt.

I triastiden ble lag av New Red Sand avsatt over sentrale deler av England og i forkastningsbassenger i Cheshire. Et sedimentasjonsbasseng ble utviklet i Hampshire-regionen.

I juratiden sprakk superkontinentet Pangea opp, og havet steg. Leire og sand ble avsatt i Sør-England fra Cleveland Hills i Yorkshire til Jurassic Coast i Dorset. Oolittkalk finnes i Cotswold Hills, korallkalk i Vale of White Horse og portlandskalk i Isle of Portland.

I krittiden var det åpne, marine forhold. Flintholdig, hvit kalk ble dannet over mesteparten av England, som sees ved The White Cliffs of Dover og Seven Sisters – Sussex og danner også Salisbury Plain.

Den vulkanske Lundy Island i Bristol Channel ble dannet i tertiærtiden. I forbindelse med den alpine orogenese ble Londonbassenget og Weald antiklinal dannet. I Sør-England ble London Clay avsatt og i Den engelske kanal slam og fluvial sand. Ved slutten av tertiærtiden var landskapet omtrent som i dag.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg