Penninene

Artikkelstart

Penninene er et fjellområde i Storbritannia som strekker seg gjennom Nord-England fra Trent i sør mot den skotske grensen i nord. Området danner vannskillet mellom Irskesjøen og Nordsjøen.

Faktaboks

Uttale
pennˈinene
Også kjent som
Penninske kjede eng. Pennine Range eng. The Pennines

Penninene omtales ofte feilaktig som en fjellkjede, men de danner en rekke høydeplatåer, avbrutt av kløfter og dalfører. De høyeste punktene i den nordlige delen er Cross Fell 893 meter over havet, Whernside 737 meter over havet, Ingleborough 723 meter over havet og Pen-y-Ghent 693 meter over havet. I den sørlige delen er høyeste punkt Kinder Scout 636 meter over havet. Toppene på åsene er avrundede eller nesten flate. Vannerosjon har skapt bemerkelsesverdige underjordiske huler og vassdrag i kalksteinen, som Ingleborough Cave nær Clapham, Gaping Gill og Rowten Pot. Hulene blir over 100 meter dype.

Penninenes økonomi er hovedsakelig basert på sauehold og steinbrudd av kalkstein. Dalene inneholder mange små markedsbyer, blant dem Hawes, Muker og Grassington. Turisme er viktig for økonomien, takket være etableringen av nasjonalparkene Peak District, Yorkshire Dales og Northumberland. Pennine Way er en 400 kilometer lang turvei fra ende til ende langs Pennines som ble åpnet i 1965.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg