Faktaboks

Uttale
hˈæmpʃə

Hampshire er et fylke og et grevskap i Storbritannia, Sør-England, ved kanalkysten innenfor Isle of Wight. Fylket hadde 1 759 726 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 3679 kvadratkilometer, mens grevskapet hadde 1 317 778 innbyggere og et areal på 3770 kvadratkilometer. Administrasjonssentrum er Winchester og de største byene er Portsmouth og Southampton.

Natur

Kysten er innskåret blant annet av stredet The Solent, som skiller Isle of Wight fra fastlandet. Landskapet preges av lave bakkedrag; kalkryggene South Downs er opptil 240 meter høye og løper gjennom den midtre delen av Hampshire.

Næringsliv

Jordbruk er fortsatt en betydelig næring, med vekt på melkeproduksjon og dyrking av mais og hvete. Hagebruket har også stor betydning, spesielt i området mellom Portsmouth og Southampton. Hampshire har store skogområder, for eksempel New Forest, det tidligere kongelige jaktområdet. Industrien omfatter blant annet skipsbyggerier, garverier, bryggerier, oljeraffinering og kjemisk industri. Southampton er viktig kanalhavn med betydelig passasjertrafikk, mens Portsmouth og Gosport til sammen danner en av de viktigste baser for den britiske marine. Badesteder som Hayling Island og Southsea har betydelig turisttrafikk. Den nordøstre delen av Hampshire ligger i den sørvestlige utkant av London-regionen og er sterkt preget av hovedstadens nærhet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg