Old Red-avsetningene, et kompleks av sedimentære bergarter som hovedsakelig består av sandstein, konglomerat og skifer. Fargen kan være rød, men grå og grønne bergarter er også vanlige.

Bergartene ble dannet inne på, eller ved kysten av, et stort kontinent som fra slutten av silur til begynnelsen av karbon dekket store deler av Nordvest-Europa (Norge, Storbritannia, Svalbard) og Nord-Amerika (bl.a. Grønland).

De viktigste fossilene er fisk og planter, men man finner også mange leddyr, og de eldste amfibier. Eldste del av Old Red-avsetningene, fra silur, har vært henført til tidsavsnittet som tidligere har vært kalt downton.

Ringerikssandsteinen i Oslofeltet er fra downton, mens de andre Old Red-avsetningene i Norge er fra eldste og midtre devon og finnes i et lite område ved Røragen øst for Røros og som flere felter langs vestkysten, fra nord for Bergen til munningen av Trondheimsfjorden. På Spitsbergen finnes Old Red-avsetninger fra silur (eller aller eldste devon), eldste og midtre devon. På Bjørnøya finnes det slike avsetninger fra yngste devon og eldste karbon.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.