Faktaboks

Uttale
dˈa:biʃə

Derbyshire er et fylke og et grevskap i Storbritannia, England. Det administrative fylket har et areal på 2547 kvadratkilometer og har 956 293 innbyggere ved folketellingen i 2011, mens det geografiske fylket har et areal på 2629 kvadratkilometer og et folketall på 1 018 483. Hovedstad og administrativt senter er Matlock.

Naturtopografisk kan Derbyshire grovt deles i to: i sør ligger et flatt eller svakt kupert landskap omkring elven Derwent, mens den nordlige delen hører til Penninene og Peak District National Park der terrenget er høyere og mer berglendt. Det høyeste punktet er The Peak, 637 meter over havet. Et stort område på 842 kvadratkilometer i nordvest inngår i nasjonalparken Peak District, og ble opprettet i 1951 som den første nasjonalparken i Storbritannia.

Næringsliv

Jordbruket baserer seg på saueoppdrett i høyereliggende strøk og melkeproduksjon i lavlandet. Kull brytes i den østre og sørlige del av fylket, kalkstein i nord. Jern- og stålindustrien som er basert på lokale forekomster av kull og jernmalm var tidligere av større betydning, men Derbyshire er fortsatt en ledende produsent av støpegods i jern og stål. De viktigste industrigrener er i dag verksted- og kjemisk industri, sammen med tekstilindustrien. Toyotas bilfabrikk, flymotorprodusenten Rolls Royce, sjokoladefabrikanten Thorntons og togprodusenten Bombardier ligger alle i Derbyshire. Turismen er viktig, spesielt i nord, med flere kursteder og der flere av de første fabrikkene ble utpekt til å stå på UNESCOs verdensarvliste i 2001.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg