Northumberland - fylke i England

Northumberland er et fylke, en samvirkemyndighet og et historisk og seremonielt grevskap i Storbritannia, i det nordøstlige England, ved Nordsjøen og grensen mot Skottland. Fylket hadde 316 028 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 5013 kvadratkilometer. Administrativt sentrum er Morpeth.

Faktaboks

uttale:
nå:þˈʌmbələnd

Natur

Northumberland har et landskap som for det meste lavt og flatt og med lavland langs kysten, men som også har store kontraster med kupert skogslandskap, heier og myrer. Mot grensen mot Skottland i nordvest stiger landskapet mot Cheviot Hills, 815 meter over havet. Mot nord dannes skotskegrensen av elva Tweed, og av Berwick-upon-Tweeds bygrense. I sør ligger de tett befolkede elvedalene Tyne og Blyth med industribyene Ashington, Bedlington, Blyth, og Cramlington. Whin Sill er en doleritt-intrusjon fra karbontiden.

Nasjonalpark

Northumberland National Park strekker seg sørover fra skotskegrensen. Det meste av parken ligger høyere enn 240 meter over havet. Northumberland Coast er Area of Outstanding Natural Beauty.

Næringsliv

Kullgruvedriften går tilbake til tudortiden, og fortsatt er flere kullgruver i aktiv drift. Turisme med tilhørende tjenestemarkedsføring er en viktig inntektskilde og grevskapet tar hvert år i mot mer enn én million besøkende, hovedsakelig britiske. Newcastle University og Northumbria University er sentrale akademiske institusjoner. Farmasøytiske bedrifter, helsevesen og nye medisinske bioteknologiselskaper utgjør en betydelig del av grevskapets økonomi, samtidig som en rekke internasjonale bedrifter holder til her.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg