Faktaboks

Berwick-upon-Tweed
Uttale
bˈerik əpån twi:d

Berwick-upon-Tweed er en by i grevskapet Northumberland, i England, Storbritannia. Byen hadde 12043 innbyggere i 2011 og er den nordligste i England. Byen ligger ved elven Tweeds munning i Nordsjøen.

Da Tweed ble grenseelv mellom England og Skottland på 1100-tallet skiftet grensebyen Berwick eierskap mellom landene tretten ganger inntil den endelig ble gitt til England i 1482.

Berwick-upon-Tweed er en tradisjonell markedsby der over halvparten av befolkningen er sysselsatt i servicenæringer. Ellers er industri og landbruk viktige næringer.

I byen ligger en festning fra middelalderen, der store deler ble revet for å gi plass til jernbanen på 1800-tallet. Treenighetskirken ble bygget i samveldetiden i årene 1648-1652 og nord for byen ligger Royal Border Bridge, en 38 meter høy og 659 meter lang viadukt bygget av Robert Stephenson i 1847-1850.

Berwick-upon-Tweed er vennskapsby med Sarpsborg.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg