Gondwanaland, eller Gondwana, var et stort kontinent (superkontinent) som omfattet mesteparten av Sør-Amerika, Afrika, IndiaArabia og hele Australia og Antarktis.

Det ble dannet ved at en rekke mindre kontinenter kolliderte for 600-500 millioner år siden som et resultat av kontinentkollisjoner (platetektonikk). Gondwana ble den sørlige halvkules store landområde (figur a). Det eksisterte som en egen enhet frem til det kolliderte med det andre store kontinentet i nord, bestående av Laurentia og Baltika, for rundt 300 millioner år siden. Det nye og større superkontinentet kalles Pangea (figur b). Etter mer enn 100 millioner år begynte den nordlige delen av Pangea, Laurasia, å bevege seg mot nord, og den sentrale delen av Atlanterhavet ble etablert. Dermed ble Gondwana igjen skilt fra Nord-Amerika og Europa/Asia. Litt senere, for ca. 150 millioner år siden (figur c) begynte også den sørøstlige delen, Øst-Gondwana (Australia og India), å rive seg løs. Til slutt revnet hele Vest-Gondwana i nord-sør retning, og det sørlige Atlanterhavet åpnet seg mellom Afrika og Sør-Amerika fra vel 100 mill. år siden og frem til i dag.

Det opprinnelige Gondwanaland lå omkring Sydpolen (figur a), og i deler av kontinentets levetid (karbon og perm) var store områder dekket av is. Floraen (glossopteris-floraen) og faunaen (blant annet pattedyrlignende krypdyr) var svært forskjellig fra floraen og faunaen i Laurasia, det store kontinentet lenger nord.

For 170-180 millioner år siden begynte superkontinentet Pangea å revne, og for 140 millioner år siden startet Sør-Amerika og Afrika å bevege seg fra hverandre

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.