Gondwanaland

Kontinentenes plassering for 420, 200, 150 og 50 millioner år siden. Mørk blå linje viser oseansk spredningsrygg.
Globale platerekonstruksjoner
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Utbredelsen av dyr og planter på de sørlige kontinentene som Alfred Wegener brukte til å understøtte sin hypotese om kontinentaldrift.
1: Sør-Amerika.
2: Afrika.
3: India.
4: Australia.
5: Antarktis.
6: Cynognathus, et triassisk landlevende krypdyr.
7: ferskvannsreptilet Mesosaurus fra tidlig perm.
8: Frøbregnen Glossopteris fra sen perm.
9: Lystrosaurus, et triassisk landlevende krypdyr.

Artikkelstart

Gondwanaland var et stort kontinent (superkontinent) som omfattet mesteparten av Sør-Amerika, Afrika, India, Arabia og hele Australia og Antarktis.

Faktaboks

Uttale
gondwˈanaland
Også kjent som
Gondwana

Superkontinentet ble dannet ved at en rekke mindre kontinenter kolliderte for 600-500 millioner år siden som et resultat av kontinentkollisjoner (se platetektonikk). Gondwana ble den sørlige halvkules store landområde (figur a). Det eksisterte som en egen enhet frem til det kolliderte med det andre store kontinentet i nord, bestående av Laurentia og Baltika, for rundt 300 millioner år siden. Det nye og større superkontinentet kalles Pangea (figur b). Etter mer enn 100 millioner år begynte den nordlige delen av Pangea, Laurasia, å bevege seg mot nord, og den sentrale delen av Atlanterhavet ble etablert. Dermed ble Gondwana igjen skilt fra Nord-Amerika og Europa/Asia. Litt senere, for cirka 150 millioner år siden (figur c) begynte også den sørøstlige delen, Øst-Gondwana (Australia og India), å rive seg løs. Til slutt revnet hele Vest-Gondwana i nord-sør retning, og det sørlige Atlanterhavet åpnet seg mellom Afrika og Sør-Amerika fra vel 100 millioner år siden og frem til i dag.

Det opprinnelige Gondwanaland lå omkring Sydpolen (figur a), og i deler av kontinentets levetid (karbon og perm) var store områder dekket av is. Floraen (glossopteris-floraen) og faunaen (blant annet pattedyrlignende krypdyr) var svært forskjellig fra floraen og faunaen i Laurasia, det store kontinentet lenger nord.

For 170–180 millioner år siden begynte superkontinentet Pangea å revne, og for 140 millioner år siden startet Sør-Amerika og Afrika å bevege seg fra hverandre

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg