Faktaboks

Uttale
lˈæŋkəʃə

Lancashire er et fylke og grevskap i Storbritannia, i Nord-England ved Irskesjøen. Fylket hadde 1 460 893 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 2903 kvadratkilometer. Hovedby og administrasjonssentrum er Preston.

Natur

Landet er lavt ved kysten og hever seg mot nord og øst mot Penninene. De høyeste punktene er Wards Stone 560 meter over havet, Pendle 558 meter over havet og Fair Snape 518 meter over havet. Elvene Lune og Ribble drenerer området.

Befolkning

Lancashire har fra gammelt av vært sterkt urbanisert, og om lag. 90 prosent av befolkningen bor i byer. De største byene er Blackpool, Blackburn, Preston, Lancaster og Burnley. Den sentrale delen av Lancashire, inkludert byene Preston og Chorley, ble i 1970 utpekt til Central Lancashire New Town i et forsøk på å stimulere næringsgrunnlaget. Skelmersdale i den sørvestlige delen av Lancashire ble i 1961 gjort til new town av lignende årsaker.

Næringsliv

Det rike kullfeltet mellom elvene Mersey og Ribble, sammen med gode kommunikasjonslinjer som elver, kanaler og jernbaner skapte fra slutten av 1700-tallet grunnlaget for et av verdens største tekstilindustriområder. Økonomisk nedgang i begynnelsen av 1970-årene rammet de tradisjonelle næringene gruvedrift og tekstilindustri sterkt. Senere er det etablert høyteknologisk og elektronisk industri med blant annet produksjon til romfartsindustrien. I lavereliggende områder finnes godt jordbruksland med handelsgartnerier og meieribruk. Lancaster og Preston er de viktigste handels- og industribyer. Langs kysten finnes en rekke turistsentre, som Blackpool, Lytham St. Anne's og Morecambe.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg