Faktaboks

Lake District

Lakes, Lakeland

Uttale
lake dˈistrict
Lake District

Panoramabilde av byen Keswick som ligger mellom innsjøen Derwent Water og fjellene Skiddaw i Lake District, Cumbria.

Lake District
Landskap i Lake District.

Lake District er et innsjølandskap og nasjonalpark i Storbritannia, i grevskapet Cumbria i det nordvestre England, mellom Solway Firth og Morecambe Bay, kjent for sin naturskjønnhet.

Lake District er et populært turistområde, det være seg i form av kulturturisme, sykling, vandring eller fjellklatring, eller festivalliv på Kendal Mountain Festival eller Keswick Mountain Festival. Saueavl har vært drevet i Lake District siden romertiden, samtidig som skogbruk har fått betydning. Tidligere var gruvedrift en stor næring, der barytt, bly, grafitt, kobber og skifer var de viktigste råstoffene.

Nasjonalparken ble opprettet i 1951 og har et areal på 2362 kvadratkilometer. Her ligger en rekke langstrakte og blant Englands vakreste innsjøer, som Windermere og Ullswater, og her ligger Englands høyeste fjell Scafell Pike, 978 meter over havet.

Området ble i vikingtiden kolonisert av nordmenn, særlig fra Irland, og stedsnavnene har i stor utstrekning norsk opprinnelse. Det finnes mange ruiner og forhistoriske minner i hele området.

De romantiske dikterne William Wordsworth, Samuel Taylor Coleridge og Robert Southey hadde alle tilknytning til Lake District.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg