Salisbury Plain
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Salisbury Plain er et landskap i det sørlige England, i Wiltshire fylke nord for Salisbury. Området er overveiende et skogløst kalksteinsplatå på om lag 775 kvadratkilometer. I nord avgrenses det av en bratt kant mot Pewsey-dalen. I tillegg finnes små områder med bøketrær og barskog og noen områder dyrkbar mark. Det høyest beliggende punktet er Easton Hill. Det finnes mange små landsbyen på sletten, mens Amesbury er den største bosetningen.

Militært øvingsområde

I dag er om lag halvparten av området avsatt til det militære øvingsområdet Army Training Estate Salisbury Plain. Hæren begynte med øvelser her første gang i 1898, og fram til andre verdenskrig kjøpte Forsvarsdepartementet store deler av Salsibury Plain. I dag utgjør det militære øvingsområdet 390 kvadratkilometer, hvorav om lag en fjerdedel er helt stengt for publikum. Royal School of Artillery holder til her og militært personell fra Storbritannia og verden forøvrig øver her nesten daglig, året rundt.

Verneområde for fugler

Hele Salisbury Plain er et spesielt verneområde for fugler, i tillegg til at deler av sletten er områder med vitenskapelig interesse eller spesielle bevaringsområder. Buskskvett, dvergfalker, hornugler, jordugler, kornspurver, myrhauker, nattergaler, steinskvetter, stortrapper, trieler, tårnugler og vaktler er blant de fuglene som finnes her.

Historie

Salisbury Plain har vært bosatt siden forhistorisk tid, og rommer mange fornminner. Den best kjente er megalittstrukturen Stonehenge.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg