Faktaboks

Uttale
tʃˈeʃə

Cheshire er et fylke og grevskap i Storbritannia, i det nordvestlige England, på grensen mot Wales. Fylket har estimert 1 054 100 innbyggere i 2017 og et areal på 2343 kvadratkilometer. Administrasjonssentrum er Chester, mens den største byen er Warrington.

Natur

Naturen består i hovedsak av et flatt eller svakt bakket landskap, gjennomskåret av elven Weaver. Den nordlige delen av fylket omfatter deler av Wirralhalvøya, og grenser til utløpet av Mersey. Mesteparten av Manchester Ship Canal ligger innenfor fylket. Det høyeste punktet i Cheshire er Shining Tor og måler 559 meter over havet.

Næringsliv

Jordbruket preges av store, effektive meieribruk med blant annet velkjent produksjon av chesterost. Cheshire er et landlig fylke og preges av et høyt antall landsbyer. Storfe er det viktigste dyret i landbruket, etterfulgt av sau. Steinsalt brytes flere steder, ved Middlewich og Northwich, og brukes i den kjemiske industri. Industrien er betydelig, med konsentrasjon til Ellesmere Port og Stanlow ved utløpet av Mersey (petroleumsraffinerier, kjemisk industri), Warrington (kjemisk industri) og Crewe (biler, jernbaneutstyr). Jaguar har et produksjonsanlegg ved Ellesmere Port. De nordvestlige og nordøstlige deler av Cheshire grenser opp mot henholdsvis Liverpool og Manchester og er sterkt påvirket av disse byenes nærhet med stor utpendling. Turisme har blitt en stadig viktigere næringsvei.

Historikk

Ved omorganiseringen av fylket i 1974 ble mesteparten av Wirralhalvøya, inkludert Birkenhead og Wallasey, lagt til Merseyside, mens forstadsområdet sør for Manchester ble del av Greater Manchester. Warrington og Widnes ble samtidig overført fra Lancashire.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg