Kent er et fylke og et grevskap i Storbritannia, i det sørøstlige England, mellom munningen av Themsen og Doverstredet. Hovedstaden er Maidstone. Fylket hadde 1 727 665 innbyggere ved folketellingen i 2011 og et areal på 3735 kvadratkilometer.

Den østlige delen av høydedraget North Downs fører gjennom Kent, som er et småkupert og veldyrket land med stor avl av frukt, spesielt epler og kirsebær, grønnsaker, bygg, havre, hvete, hasselnøtter, poteter og humle. Fylket har lenge vært kjent som «Englands hage». Kystlinjen veksler mellom å være flat eller dominert av klipper, blant annet ved Dover og Thanet. Den nordre delen av Kent er sterkt industrialisert, og omfatter sement-, papir-, mekanisk og kjemisk industri, og det store petroleumsraffineriet på Isle of Grain ved munningen av Themsen. Ved Dungeness ligger et kjernekraftverk. De senere årene har aktiviteten i landbruket falt, mens industri og tjenesteytende næringer har vokst. Den nordvestre delen grenser opp mot London, og ligger for en stor del innenfor Londons pendlingsomland.

Trafikken til og fra kontinentet er viktig for havnebyene langs Den engelske kanal, og åpningen av Eurotunnelen i 1994 har hatt stor betydning for det sørøstlige Kent.

Ved utløpet av elven Medley ligger et sammenhengende byområde, «The Medway Town», som omfatter blant annet. flåtebasen Chatham, Gillingham og Rochester.

Ellers finnes badebyene Margate, Ramsgate og Broadstairs, havnebyene Folkestone og Dover og erkebispesetet Canterbury.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg