Bessarabia, rumensk Basarabia, landskap mellom Svartehavet og elvene Prut–Donau og Dnestr, den sentrale del utgjør republikken Moldova, den sørlige delen og et mindre område i nord tilhører Ukraina, ca. 44 000 km2. Navnet ble opprinnelig benyttet bare om kystlandskapet i sør. Etter den russiske erobringen i 1812 ble bruken av navnet utvidet til å gjelde hele det erobrede området. Det hadde tidligere utgjort den vestlige delen av fyrstedømmet Moldova, på den tiden under osmansk kontroll. Landet er flatt, og skråner ned mot Svartehavet. I nord er det fruktbar jord, i sør er det steppe. Dyrking av hvete, mais, frukt og vin.

Bessarabia har fra oldtiden av ligget åpent for alle invasjoner gjennom Sør-Russlands stepper. Trajan erobret landet på 100-tallet og lot bygge en mur ved nordkanten av steppen, fra Dnestr til Prut. Senere kom goter, hunere, avarer, bulgarere, madjarer, petsjeneger, kumaner. I 1367 ble Bessarabia erobret av fyrsten av Moldova. Senere var landet mest under tyrkerne, en tid også under Krim-tatarene.

Russerne erobret landet 1812. I 1856 måtte Russland avstå Donau-munningen, men fikk den igjen 1877. Bessarabia ble til en viss grad russifisert, godseierne og embetsmennene var russere. I 1918 ble landet forent med Romania. Dette ble anerkjent av England, Frankrike, Italia og Japan, mens Sovjetunionen protesterte, og grensen ble holdt helt sperret. Etter at russerne ved forhandlinger med Tyskland sommeren 1940 hadde fått frie hender i Bessarabia, krevde de ved et ultimatum 26. juni både Bessarabita og Nord-Bukovina. Størstedelen ble slått sammen med Den moldaviske autonome sovjetrepublikk til Den moldaviske sovjetrepublikk, resten med Den ukrainske sovjetrepublikk.

I 1941, da Romania stilte seg på Tysklands side, erobret Romania tilbake Bessarabia, men tapte det igjen 1944. Ved freden 1947 ble forholdene fra 1940 gjenopprettet.

Den moldaviske sovjetrepublikk ble ved Sovjetunionens oppløsning 1991 en selvstendig stat, se Moldova.

Navnet skal Bessarabia ha etter en trakisk stamme, besserne.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.