Brennevin
Destillasjonsapparat for produksjon av konjakk
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Brennevin
Whisky med is
Av .
Gin tonic
Gin blandes ofte med tonic og smakssettes med sitron, agurk, bær eller urter.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Tre konjakkflasker produsert av Bache-Gabrielsen. Til venstre en reproduksjon av de første konjakkflaskene som ble eksportert til Norge av Thomas Bache-Gabrielsen. I midten bestselgeren 3 Kors og til høyre en flaske XO Fine Champagne.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Brennevin er drikkevarer som inneholder fra 22 til 60 volumprosent alkohol. Det er alkoholloven som definerer grensen for hva som regnes som brennevin.

Faktaboks

Uttale
brˈennevin
Også kjent som

sprit, selv om dette er feil betegnelse på brennevin.

Fremstilling

Brennevin produseres av sprit som fremstilles ved destillasjon av en alkoholholdig væske. Denne er produsert ved gjæring av vegetabilske råstoffer. Råstoffet kan for eksempel være druer eller annen frukt, korn eller poteter.

Det finnes forskjellige typer destilleringsapparater som virker etter ulike prinsipper. Den vanligste typen er apparater (pot-still) der væsken destilleres to eller flere ganger for å oppnå høy alkoholkonsentrasjon.

Den høyeste alkoholstyrken det er mulig å oppnå, er rundt 96 volumprosent.

Typer

Naturlige brenneviner destilleres på lavere alkoholstyrke (60 til 80 volumprosent), noe som gjør at destillatet beholder et visst innhold av ledsagerstoffene. Dette gjør at det ferdige brennevinet får lukt- og smaksegenskaper som er karakteristiske for råstoffene som er brukt.

Som eksempel på naturlige brenneviner må først og fremst nevnes:

Aromatiserte brenneviner er fremstilt ut fra en nøytral sprit, som er rektifisert (renset) ved en destillasjonsprosess som fjerner alle ledsagerstoffene som er karakteristiske for de anvendte råstoffene. Deretter blir spriten tilført aroma i form av uttrekk (maserasjon) eller destillater, eller ved å kombinere disse metodene.

Som eksempel på aromatiserte brenneviner kan nevnes akevitt og gin. Blandingstyper av naturlig og aromatisert brennevin forekommer også.

Nøytral sprit tilsatt vann slik at væsken får konsumstyrke (22 til 60 volumprosent alkohol), betegnes som brennevin. Til denne gruppen hører vodka i den formen den vestlige verden kjenner produktet. Vodka kan også aromatiseres.

Likører er brennevin med et markert innhold av sukker. Valg av aromastoffer og sammensetning for øvrig gir produsentene rike variasjonsmuligheter ved fremstilling av forskjellige likørtyper.

Lagring

En del brenneviner gis en kortere eller lengre tids lagring på eikefat. Ved mange naturlige brenneviner er en slik lagring nødvendig for kvaliteten på produktet og/eller lagringen er lovpålagt. I enkelte land har myndighetene fastsatt minimum lagringstid, for eksempel tre år for skotsk whisky og to år for fransk konjakk. For at akevitt skal kunne kalles «norsk akevitt», må brennevinet blant annet fatlagres i minst seks måneder.

Under fatlagringen gjennomgår brennevinets innhold av lukt- og smaksstoffer en foredlende omdannelsesprosess samtidig som en del stoffer opptas fra trevirket i fatet. Etter at brennevinet er tappet på flasker, stopper utviklingen.

Historikk

Destillasjon av vin var kjent av araberne på 800-tallet. I Italia ble det fremstilt vinsprit antagelig omkring 1100, og i Tyskland på 1200-tallet. Destillatet ble kalt aqua vitae (latin: «livets vann»), herav ordet akevitt.

Brennevin ble den gang nesten utelukkende anvendt som medisin. Mot slutten av 1300-tallet var det imidlertid blitt et nytelsesmiddel i store deler av Europa, og myndighetene begynte å innskrenke det frie salget. På 1400-tallet kunne en fremstille brennevin av frukt og korn, og dette medførte et rimeligere produkt i land hvor vin måtte importeres. En oppdaget også at sterkt brennevin kunne lages av øl.

I Norden var brennevinet kjent fra 1400-tallet. Det ble da brukt som medisin og ved fremstilling av krutt. I 1531 sendte lensherrenBergenhus festning, Eske Bille, et vann, aqua vitae, til erkebiskop Olav Engelbrektsson i Trondheim, som skulle hjelpe mot alle de sykdommene et menneske kunne få innvortes. Dette var første gang aqua vitae ble nevnt i norsk tekst.

Som drikk var brennevinet i bruk i Danmark på 1500-tallet, og på den skandinaviske halvøya ble det alminnelig utbredt i det følgende århundret. Poteter som råstoff til brennevin nevnes i Tyskland for første gang i 1682 og ble brukt i Norge fra omkring 1800. Metoden som brukes i dag for å lage sprit av poteter, ble oppdaget i 1746 av svenske Eva Ekeblad (født de la Gardie, 1724–1786).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg