Grappa er et italiensk brennevin som fremstilles ved destillasjon av presserester (drueskall, kjerner og stilker) etter vinproduksjonen. Grappa har en karakteristisk lukt og smak og tilsvarer i hovedsak fransk marc.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

18. mars 2009 skrev Lars W. Eide

Grappa, unik italiensk brennevin som fremstilles av presserester (drueskal, druekjøtt, kjerner og stilker, også kalt pomace) fra vinproduksjonen. En italiensk vinbonde med respekt for seg selv, verdsetter alle "delene" av druene likt. Første pressingen går til vinproduksjonen (som nevnt over). Restene eller mosten (pomace) blir satt til gjæring. Ved endt gjæring blir massen destillert langsomt (artigianale) og destillatet kalles Grappa (navnet kommer fra Bassano del Grappa, hvor den opprinnelig ble laget). Druekjernene blir til druekjerneolje og druekjøttet går til dyrefôr.
Grappa har blitt laget siden middelalderen, opprinnelig en rå drikk av lav kvalitet, men dette endret seg i 1960årene, mye takket være bestrebelsene og pågangsmot til en italiensk kvinne, Giannola Nonino, og hennes destilleri. I dag er Grappa på høyde med de beste destillatene som Cognac, Armagnac, Whisky, Vodka og Akevitt. I motsetning til de fleste andre, blir hovedmengden lagret på flaske med 40-45% alkohol i 6 måneder før den kommer ut på salg. Bare en liten del blir fatlagret, mye på grunn at italienerne ikke vil ødelegge den fordøyelsesfremmende effekten de mener den har.

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.