Lorten inneholder ufordøyde matrester, rester av fordøyelsesvæsker og celler fra tarmslimhinnen, ofte også store mengder bakterier. Lortens innhold avhenger sterkt etter hva dyret har spist, men også av hvor effektivt dets tarm er til å bryte ned føden. Generelt er planteføde, særlig blader og kvister, tungt fordøyelig, og kan derfor gi gjenkjennbare rester i lorten. Drøvtyggere med sine fire mager, bryter derimot ned planteføde så effektivt at lorten ikke inneholder gjenkjennbare plantedeler. Deres lort består gjerne av en temmelig ensformig masse som inneholder store mengder bakterier.
Hos plantespisere som ikke er drøvtyggere inneholder lorten ofte mange rester av føden. Brunbjørnen er et rovdyr som spiser mye planter, men den er dårlig til å fordøye planteføde. Derfor inneholder lorten ofte mange og tydelige plantedeler. Elefanten står i en mellomstilling, den er ikke drøvtygger, men er bedre til å fordøye planteføde en bjørnen. Den produserer derfor store mengder lort som inneholder mange mer eller mindre nedbrutte plantedeler.
Kjøtt derimot, er lett fordøyelig og gir i seg selv ingen gjenkjennbare rester i lorten, men kjøttet spises ofte med andre kroppsdeler. Lorten til et rovdyr kan derfor inneholde hår, fjør, skjell, børster, kitinrester, knokkelrester og annet. Dersom en rødrev spiser en smågnager og noen blåbær, vil lorten inneholde mest hår, men også noen knokkelrester og gjerne deler av bær.
Lorten til fugler inneholder ikke rester som kan gjenkjennes. Mange fugler gulper opp ufordøyelige rester i stedet for å la dem passere gjennom tarmen. Fuglelort kommer gjerne med kvit urinsyre, enten i form av et belegg eller en kvit del på enden. Mange fugler sprøyter ut lorten i halvfast væskeform. Annet enn i størrelse og mengde, gir fuglelort liten antydning om opphavets art.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.